Odwraca stłuszczenie wątroby. Chroni narząd przed marskością i rakiem
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna przykładać wagę do tego, co ląduje na ich talerzach. Staramy się komponować posiłki w sposób świadomy, zwracając uwagę na ich skład i wartości odżywcze. Zamiast sztucznych dodatków, częściej sięgamy po naturalne składniki. Bez wątpienia warzywa są podstawą każdej zbilansowanej i zdrowej diety. Wśród nich jedno wyróżnia się swoimi nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi.
1. Najczęstsza choroba wątroby
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jest bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia. Jeśli nie podejmiemy się jej leczenia, może dojść do poważnych zakłóceń w funkcjonowaniu wątroby, a nawet do jej marskości czy raka. Choroba ta zwykle dotyka osób z nadwagą.
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to jedna z najczęściej występujących chorób w krajach uprzemysłowionych. Przypadłość ta jest diagnozowana u coraz większej liczby pacjentów i stanowi naprawdę poważny problem zdrowotny.
Naukowcy odkryli naturalny lek, który może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Mowa tutaj o czosnku. Wyniki swoich badań naukowcy opublikowali w czasopiśmie "Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity".
W badaniach wzięło udział 110 pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Uczestników podzielono na dwie grupy. Przez 15 tygodni część spożywała 800 mg czosnku tygodniowo, a pozostałym podawano placebo.
2. Niezawodne lekarstwo dla wątroby
Po upływie 15 tygodni u ponad połowy uczestników spożywających czosnek stwierdzono znaczną poprawę stanu wątroby w porównaniu do pacjentów, którym podawano placebo. To nie koniec dobrych wiadomości.
"Wyniki były również znaczące po uwzględnieniu zmiany masy ciała, spożycia energii i aktywności fizycznej. Nie zaobserwowano żadnych poważnych skutków ubocznych przy spożyciu czosnku" – podsumowali autorzy badania.
Czosnek jest znany ze swojego fenomenalnego wpływu na zdrowie od dawna. To warzywo posiada właściwości przeciwutleniające i antybiotyczne. Wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. Zalety czosnku są niezliczone i można je wyliczać bez końca.
Jednak, jak się okazuje, ta niepozorna roślina może być niezwykle pomocna w minimalizacji zmian stłuszczeniowych wątroby. Takie wnioski wysnuli naukowcy podczas swojego badania. Wyniki, które uzyskali, nie pozostawiają żadnych wątpliwości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl