Odwraca stłuszczenie wątroby. Chroni narząd przed marskością i rakiem
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna przykładać wagę do tego, co ląduje na ich talerzach. Staramy się komponować posiłki w sposób świadomy, zwracając uwagę na ich skład i wartości odżywcze. Zamiast sztucznych dodatków, częściej sięgamy po naturalne składniki. Bez wątpienia warzywa są podstawą każdej zbilansowanej i zdrowej diety. Wśród nich jedno wyróżnia się swoimi nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi.
W tym artykule:
Najczęstsza choroba wątroby
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jest bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia. Jeśli nie podejmiemy się jej leczenia, może dojść do poważnych zakłóceń w funkcjonowaniu wątroby, a nawet do jej marskości czy raka. Choroba ta zwykle dotyka osób z nadwagą.
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to jedna z najczęściej występujących chorób w krajach uprzemysłowionych. Przypadłość ta jest diagnozowana u coraz większej liczby pacjentów i stanowi naprawdę poważny problem zdrowotny.
Naukowcy odkryli naturalny lek, który może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Mowa tutaj o czosnku. Wyniki swoich badań naukowcy opublikowali w czasopiśmie "Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity".
Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo
W badaniach wzięło udział 110 pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Uczestników podzielono na dwie grupy. Przez 15 tygodni część spożywała 800 mg czosnku tygodniowo, a pozostałym podawano placebo.
Niezawodne lekarstwo dla wątroby
Po upływie 15 tygodni u ponad połowy uczestników spożywających czosnek stwierdzono znaczną poprawę stanu wątroby w porównaniu do pacjentów, którym podawano placebo. To nie koniec dobrych wiadomości.
"Wyniki były również znaczące po uwzględnieniu zmiany masy ciała, spożycia energii i aktywności fizycznej. Nie zaobserwowano żadnych poważnych skutków ubocznych przy spożyciu czosnku" – podsumowali autorzy badania.
Czosnek jest znany ze swojego fenomenalnego wpływu na zdrowie od dawna. To warzywo posiada właściwości przeciwutleniające i antybiotyczne. Wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. Zalety czosnku są niezliczone i można je wyliczać bez końca.
Jednak, jak się okazuje, ta niepozorna roślina może być niezwykle pomocna w minimalizacji zmian stłuszczeniowych wątroby. Takie wnioski wysnuli naukowcy podczas swojego badania. Wyniki, które uzyskali, nie pozostawiają żadnych wątpliwości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.