Olej rzepakowy
Regularnie słyszymy różnego rodzaju porady w kwestii korzystania z tłuszczów. Zdaniem niektórych należałoby całkowicie z nich zrezygnować. Inni sugerują, żeby skupić się na konkretnych rodzajach tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych.
Olej rzepakowy również budzi kontrowersje. Niektórzy dopatrują się toksyn w składzie, podejrzewają olej rzepakowy o powodowanie chorób.
Inni sugerują, że olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych na świecie tłuszczów, argumentując obecnością kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu oleinowego i małą zawartością tłuszczów nasyconych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Lipidy - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, rola w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Historia oleju rzepakowego
Olej rzepakowy od lat 70. był produkowany jako naturalny olej, ale w połowie XX wieku został genetycznie zmodyfikowany.
To główny argument wysuwany przez jego przeciwników.
Olej rzepakowy to produkt wykorzystywany nie tylko w przemyśle spożywczym. Funkcjonuje również jako olej przemysłowy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Modyfikacje genetyczne oleju rzepakowego
Jako produkt modyfikowany genetycznie olej rzepakowy może negatywnie oddziaływać na organizmy żywe.
Problemem jest to, że na tę chwilę upłynęło za mało czasu, by z całą pewnością potwierdzić lub zaprzeczyć, jakie dana modyfikacja genetyczna może mieć skutki.
Mimo braku wyników długoterminowych analiz, istnieje duże prawdopodobieństwo, że olej rzepakowy może powodować choroby nerek, wątroby, a nawet układu nerwowego, co udowodniły eksperymenty na zwierzętach.
U niektórych osób spożywanie żywności genetycznie modyfikowanej powoduje reakcje alergiczne. Niektórzy sugerują nawet działanie kancerogenne.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Związki mutagenne i kancerogenne w żywności
Problemy z układem sercowo-naczyniowym powodowane olejem rzepakowym
Olej rzepakowy to jednonienasycony olej. Kwas erukowy w nim zawarty można znaleźć także w olejach musztardowych. To składnik odpowiedzialny za uszkodzenia serca.
Olej rzepakowy może powodować problemy w obrębie układu krążenia, szczególnie zwłóknienia w obrębie serca tzw. chorobę Keshana.
Olej ten ma wpływ na potencjalne zwapnienie tętnic i rozwój stanów zapalnych. Są to czynniki mogące skutkować rozwojem miażdzycy i choroby wieńcowej.
Zauważono również, że spożywanie oleju rzepakowego może prowadzić do rozwoju nadciśnienia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Olej z nasion brokułów - nowość w kosmetyczce
Olej rzepakowy może powodować udar mózgu
Badania, które prowadzono na zwierzętach, wykazują korelacje między udarem mózgu, a olejem rzepakowym w diecie.
Wykazano powodowane tym produktem zaburzenia krzepliwości krwi. Podobne zjawisko u ludzi może prowadzić do groźnych powikłań - z udarem mózgu włącznie.
Szczury, na których prowadzono eksperymenty również umierały szybciej, jeśli w ich diecie dominował ten rodzaj oleju.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Objawy udaru – charakterystyczne symptomy, rodzaje udarów
Olej rzepakowy może szkodzić dzieciom
Dawniej nie istniały ograniczenia zawartości oleju rzepakowego w produktach dedykowanych dzieciom i niemowlętom. Chociaż zauważono, że olej rzepakowy może wpływać na opóźnienie wzrostu u dzieci, po długich debatach dopuszczono go do wykorzystania w produkcji niemowlęcej żywności.
Specjaliści opracowujący schematy żywienia niemowląt apelują jednak, aby nie podawać małym dzieciom tłuszczów w ogóle, lecz bazować na jak najbardziej naturalnym żywieniu, ze szczególnym uwzględnieniem mleka matki.
Olej rzepakowy nawet u dorosłych powoduje zwiększenie poziomu spożywanych tłuszczów trans i podnosi poziom cholesterolu. Tym bardziej należałoby unikać go w żywieniu niemowląt i dzieci.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl