Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka (WIDEO)
Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka. Naukowcy twierdzą, że tylko jeden z analizowanych przez nich olejów może zmniejszać ryzyko nowotworu. Porównali właściwości oleju słonecznikowego, oleju z ryb oraz oliwy z oliwek.
Olej jest niezbędnym produktem w każdej kuchni. Bez niego trudno przygotować posiłek, ponieważ jest niezbędny do smażenia i przygotowania różnorodnych sałatek. Jeszcze kiedyś wiele rodzajów oleju nie było tak popularnych jak dzisiaj. Najczęściej używany był olej rzepakowy oraz olej słonecznikowy.
W dzisiejszych czasach sklepowe półki uginają się od różnych olejów, dostępnych w różnych pojemnościach. Każdy z nich wykazuje nieco inne właściwości. Ważne, by upewnić się że dany produkt nadaje się do smażenia i pod wpływem wysokiej temperatury nie wytwarza toksycznych substancji.
W zależności od naszych preferencji możemy wybrać olej z czarnuszki, olej ryżowy, kokosowy, olej z rokitnika, olej migdałowy lub olej z oregano. Istnieje co najmniej 16 rodzajów olejków, które pomogą na twoje dolegliwości. Możesz też skorzystać z dobroczynnych właściwości oleju lnianego lub sprawdzić wpływ zdrowotnych właściwości oleju z awokado.
Obejrzyj wideo i dowiedz się więcej. Oleje roślinne, już wiemy które warto kupować. Zamień niezdrowe tłuszcze na te pełne witamin i składników odżywczych. Nie musisz rezygnować ze smażenia lub polewania sałatki swoją ulubioną marynatą. Spróbuj jedynie wymienić olej na jego lepszą, bogatszą i zdrowszą wersję.