Nie każdy olej roślinny jest zdrowy. Wady oleju sojowego
Olej sojowy Powszechnie uważa się, że oleje roślinne są bardzo korzystne dla zdrowia. Jednak olej sojowy stanowi tutaj wyjątek. Niestety, negatywnych konsekwencji jego spożywania jest mnóstwo. Co powoduje, że nam szkodzi? Czym różni się od innych produktów?
Olej z awokado – właściwości i zastosowanie
Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości tego
Olejek rycynowy – właściwości i zastosowanie
Sposobów na lśniące, jedwabiste i zdrowe włosy jest wiele. Skutecznych zdecydowanie mniej. A tych niewymagających dużych nakładów finansowych zaledwie kilka. Działanie olejku rycynowego na włosy znane jest od setek lat, jego właściwości doceniane w przemyśle
Oliwa świętojańska, czyli olej z dziurawca
Zaskakująco wiele właściwości leczniczych posiada olej z dziurawca, inaczej nazywany oliwą świętojańską. Ten specyfik bez trudu zastąpi większość leków i maści, które posiadasz w swojej apteczce. Sprawdź, w jakich schorzeniach możesz go stosować. Zdrowie
Smalec - charakterystyka, wpływ na zdrowie, idealny do smażenia, jakość
Smalec często kojarzy się z niezdrowym tłuszczem, otyłością i zawałami. Pomimo takich skojarzeń smalec powoli zaczyna wracać do łask. Coraz więcej dietetyków i sławnych kucharzy wybiera go jako najlepszy tłuszcz kulinarny. Co to jest smalec? Smalec jest
Naturalny sposób na ochronę przed chorobami serca. Oliwa z oliwek osłania tętnice przed niebezpiecznymi skutkami zanieczyszczenia powietrza
Jeśli kiedykolwiek utknąłeś w korku i, przebywając w oparach trujących spalin, pomyślałeś: "To z pewnością NIE MOŻE być dla mnie dobre" – masz całkowitą rację. Jeśli w takich warunkach przebywasz sporadycznie, to jesteś wielkim szczęściarzem. Jednak
Olej z wiesiołka - skład, zastosowanie, właściwości lecznicze
Wiesiołek to roślina niedoceniana i niepozorna, która porasta przydrożne łąki i pola. Choć jest bardzo powszechna niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej właściwości. Najcenniejsze składniki wiesiołek ukrywa w swoich nasionach, z których pozyskuje się
Smażona panierka skraca życia. Czas się z nią pożegnać
Smażony kurczak i ryba w panierce to absolutny hit. Potrawa skradła nie tylko serca Amerykanów. Cały świat zna popularne fast foody. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania dotyczące podwyższonej śmiertelności wśród kobiet po menopauzie, które spożywają
Najgorsze i najlepsze oleje do gotowania. Sprawdź, czy są w twojej kuchni
Kupując olej często kierujemy się jego ceną i ewentualnym składem. Rzadziej zastanawiamy się, czy ten konkretny produkt nadaje się do gotowania. To błąd. Niektóre oleje bowiem źle znoszą wysokie temperatury i mogą nam poważnie zaszkodzić. Najgorsze oleje
Najgorsze tłuszcze do smażenia #ZdrowaPolka
Na czym lepiej nie smażyć? To na czym smażysz swoją potrawę, ma druży wpływ na jej jakość. Użycie nieprzystosowanego do smażenia produktu, może spowodować wytworzenie się wielu toksycznych związków. Jest wiele tłuszczów, których nie wolno poddawać obróbce
Smażenie na maśle jest szkodliwe dla zdrowia. Co wybrać zamiast?
Smażenie na rozpuszczonym maśle jest bardzo popularne. Niektórzy sądzą również, że masło jest zdrowszym tłuszczem niż olej. Okazuje się jednak, że zwolennicy smażenia na maśle się mylą. Smażenie na maśle - czy jest szkodliwe? Fakt, że nie należy smażyć
Tłuszcze trans – jak bardzo są szkodliwe?
Tłuszcz trans to tłuszcz zawierający kwasy tłuszczowe trans. Jest to trzeci typ kwasu tłuszczowego po nasyconych i nienasyconych. Tworzy się w niewielkich ilościach u przeżuwaczy, na przykład krów, i z tego powodu występuje naturalnie w produktach mlecznych.
Czy wolno smażyć na oliwie z oliwek?
Zabierając się do smażenia potraw, zawsze zaczynamy od rozgrzewania tłuszczu. Kiedy osiąga on pewną temperaturę, zaczyna dymić. Tłuszcz w tej temperaturze ma niedobry smak, zaczynają także powstawać w nim różne formy kancerogennych substancji. Temperatura,
Dlaczego warto jeść gęsi smalec? (WIDEO)
Jakiś czas temu media obiegła wiadomość, że Anna Lewandowska otrzymała nominację w plebiscycie na Biologiczną Bzdurę 2017 roku. Jednym z powodów był wpis na temat gęsiego tłuszczu. Anna Lewandowska stwierdziła, że jest on świetnym źródłem białka. Oczywiście
Olejek z drzewa herbacianego - cena i zastosowanie
Olejek z drzewa herbacianego ma wiele cennych właściwości leczniczych. Warto mieć buteleczkę tego produktu w domu i korzystać z jego szerokich zastosowań. Poza pozytywnym wpływem na zdrowie, olejek herbaciany ma piękny, intensywny zapach, który świetnie
Olej kokosowy sposobem na otyłość brzuszną (WIDEO)
Olej kokosowy był przez wiele lat niedoceniany, jednak dziś ma ogromną rzeszę wiernych fanów. Olej kokosowy można stosować nie tylko w kuchni. Można go również wykorzystać do pielęgnacji ciała i włosów. Mało kto natomiast wie, że spożywając olej kokosowy
Olej sojowy gorszy niż cukier? (WIDEO)
Olej sojowy znalazł swoje zastosowanie w kuchni i przy produkcji kosmetyków. Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego rzucają nowe światło na ten produkt. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "PloS One"
Olej lniany - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Olej lniany na odchudzanie i nie tylko
Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu. Jego spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia bowiem odporność organizmu, chroni przed rozwojem chorób układu krążenia oraz zapobiega przesuszeniu skóry. W jego składzie znaleźć możemy niezbędne nienasycone
Tłuszcze nasycone. Jak wpływają na nasze zdrowie?
Tłuszcze nasycone Tłuszcze nasycone występują w produktach, które znajdziemy w wielu polskich kuchniach. Są zarówno w maśle, jak i jajkach, żółtych serach i mięsie. Zdaniem ekspertów, powinniśmy unikać ich spożywania. Zbyt duża dawka w codziennej diecie
Oliwa z oliwek – wartości odżywcze, rodzaje, zastosowanie
Obecnie w sklepach można dostać wiele różnych olejów. Jednak żaden z nich nie jest tak popularny, jak oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek ma wiele składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Wartości odźywcze oliwy z oliwek Oliwa z oliwek ma wiele