Trwa ładowanie...

Oleje i tłuszcze, strona 3

Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie, cena

Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie, cena

Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to niepozorna roślina wyglądem przypominająca czarny sezam. Olej z czarnuszki jest znany już od starożytności i uważany za lek na wszystkie dolegliwości. Co ciekawe, fiolkę zawierającą olej z czarnuszki odkryto w

GIS wycofuje produkt "Rizi Olej z ryżu"

GIS wycofuje produkt "Rizi Olej z ryżu"

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega: konsumenci, którzy kupili produkt "Rizi Olej z ryżu" o numerze partii RBHSSC11A, nie powinni go spożywać. Produkt zostanie wycofany z obrotu. Przyczyną jest przekroczenie dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych.

Nie każdy olej roślinny jest zdrowy. Wady oleju sojowego

Nie każdy olej roślinny jest zdrowy. Wady oleju sojowego

Olej sojowy Powszechnie uważa się, że oleje roślinne są bardzo korzystne dla zdrowia. Jednak olej sojowy stanowi tutaj wyjątek. Niestety, negatywnych konsekwencji jego spożywania jest mnóstwo. Co powoduje, że nam szkodzi? Czym różni się od innych produktów?

Olej z awokado – właściwości i zastosowanie

Olej z awokado – właściwości i zastosowanie

Olej z awokado to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, który zyskuje coraz większą popularność w kuchni i pielęgnacji. Dzięki swojemu bogactwu w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i przeciwutleniacze, olej ten nie tylko wspomaga zdrowie

Olejek rycynowy – właściwości i zastosowanie

Olejek rycynowy – właściwości i zastosowanie

Sposobów na lśniące, jedwabiste i zdrowe włosy jest wiele. Skutecznych zdecydowanie mniej. A tych niewymagających dużych nakładów finansowych zaledwie kilka. Działanie olejku rycynowego na włosy znane jest od setek lat, jego właściwości doceniane w przemyśle

Oliwa świętojańska, czyli olej z dziurawca

Oliwa świętojańska, czyli olej z dziurawca

Zaskakująco wiele właściwości leczniczych posiada olej z dziurawca, inaczej nazywany oliwą świętojańską. Ten specyfik bez trudu zastąpi większość leków i maści, które posiadasz w swojej apteczce. Sprawdź, w jakich schorzeniach możesz go stosować. Zdrowie

Olej z wiesiołka - skład, zastosowanie, właściwości lecznicze

Olej z wiesiołka - skład, zastosowanie, właściwości lecznicze

Wiesiołek to roślina niedoceniana i niepozorna, która porasta przydrożne łąki i pola. Choć jest bardzo powszechna niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej właściwości. Najcenniejsze składniki wiesiołek ukrywa w swoich nasionach, z których pozyskuje się

Smażona panierka skraca życia. Czas się z nią pożegnać

Smażona panierka skraca życia. Czas się z nią pożegnać

Smażony kurczak i ryba w panierce to absolutny hit. Potrawa skradła nie tylko serca Amerykanów. Cały świat zna popularne fast foody. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania dotyczące podwyższonej śmiertelności wśród kobiet po menopauzie, które spożywają

Najgorsze tłuszcze do smażenia #ZdrowaPolka

Najgorsze tłuszcze do smażenia #ZdrowaPolka

Na czym lepiej nie smażyć? To na czym smażysz swoją potrawę, ma druży wpływ na jej jakość. Użycie nieprzystosowanego do smażenia produktu, może spowodować wytworzenie się wielu toksycznych związków. Jest wiele tłuszczów, których nie wolno poddawać obróbce

Smażenie na maśle jest szkodliwe dla zdrowia. Co wybrać zamiast?

Smażenie na maśle jest szkodliwe dla zdrowia. Co wybrać zamiast?

Smażenie na rozpuszczonym maśle jest bardzo popularne. Niektórzy sądzą również, że masło jest zdrowszym tłuszczem niż olej. Okazuje się jednak, że zwolennicy smażenia na maśle się mylą. Smażenie na maśle - czy jest szkodliwe? Fakt, że nie należy smażyć

Tłuszcze trans – jak bardzo są szkodliwe?

Tłuszcze trans – jak bardzo są szkodliwe?

Tłuszcz trans to tłuszcz zawierający kwasy tłuszczowe trans. Jest to trzeci typ kwasu tłuszczowego po nasyconych i nienasyconych. Tworzy się w niewielkich ilościach u przeżuwaczy, na przykład krów, i z tego powodu występuje naturalnie w produktach mlecznych.

Czy wolno smażyć na oliwie z oliwek?

Czy wolno smażyć na oliwie z oliwek?

Zabierając się do smażenia potraw, zawsze zaczynamy od rozgrzewania tłuszczu. Kiedy osiąga on pewną temperaturę, zaczyna dymić. Tłuszcz w tej temperaturze ma niedobry smak, zaczynają także powstawać w nim różne formy kancerogennych substancji. Temperatura,

Dlaczego warto jeść gęsi smalec? (WIDEO)

Dlaczego warto jeść gęsi smalec? (WIDEO)

Jakiś czas temu media obiegła wiadomość, że Anna Lewandowska otrzymała nominację w plebiscycie na Biologiczną Bzdurę 2017 roku. Jednym z powodów był wpis na temat gęsiego tłuszczu. Anna Lewandowska stwierdziła, że jest on świetnym źródłem białka. Oczywiście

Olejek z drzewa herbacianego - cena i zastosowanie

Olejek z drzewa herbacianego - cena i zastosowanie

Olejek z drzewa herbacianego ma wiele cennych właściwości leczniczych. Warto mieć buteleczkę tego produktu w domu i korzystać z jego szerokich zastosowań. Poza pozytywnym wpływem na zdrowie, olejek herbaciany ma piękny, intensywny zapach, który świetnie

Olej kokosowy sposobem na otyłość brzuszną (WIDEO)

Olej kokosowy sposobem na otyłość brzuszną (WIDEO)

Olej kokosowy był przez wiele lat niedoceniany, jednak dziś ma ogromną rzeszę wiernych fanów. Olej kokosowy można stosować nie tylko w kuchni. Można go również wykorzystać do pielęgnacji ciała i włosów. Mało kto natomiast wie, że spożywając olej kokosowy