Tłuszcze nasycone. Jak wpływają na nasze zdrowie?
Tłuszcze nasycone występują w produktach, które znajdziemy w wielu polskich kuchniach. Są zarówno w maśle, jak i jajkach, żółtych serach i mięsie. Zdaniem ekspertów, powinniśmy unikać ich spożywania. Zbyt duża dawka w codziennej diecie może bowiem prowadzić do poważnych chorób.
Czym grozi spożywanie nadmiaru tłuszczów nasyconych? Jaka jest ich dopuszczalna dawka? Na te inne pytania staramy się odpowiedzieć w naszej galerii. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Olej kokosowy może zwiększać ryzyko ataku serca. Wszystko przez tłuszcze
Tłuszcze nasycone – dopuszczalna dawka
Zgodnie z zalecenia organizacji zajmujących się zdrowiem i żywieniem spożycie tłuszczy nasyconych powinno być jak najmniejsze. Amerykanie wyliczyli nawet ile dokładnie powinna wynosić dzienna dawka.
Według "American Heart Association" dzienne spożycie tłuszczy nasyconych nie powinno być większe niż 7 proc. zapotrzebowania na energię. To oznacza, że jeżeli nasz jadłospis to 2000 kalorii, tłuszcze nasycone powinny stanowić ok. 130 kalorii, czyli mniej więcej 15 gramów.
Zobacz też: Eliminując z diety cheddar, parmezan i ser hallumi zmniejszysz ryzyko chorób serca
Efekty jedzenia tłuszczów nasyconych
Powszechnie uważa się, że nadmiarne spożywanie tłuszczów nasyconych wpływa na podwyższenie złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie zwiększenie ryzyka chorób układu krążenia m.in. miażdżycy, a także zawału serca.
Co pewien czas w mediach pojawia się informacja o tym, że tłuszcze nasycone są jednak dobre dla zdrowia. Jednak według badaczy z Harvard School of Public Health, badania które to potwierdzają mogły zostać źle lub niedbale przeprowadzone. Trwające dłuższy czas testy pokazują bowiem, że tłuszcze nasycone mają negatywny wpływ na serce.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
W jakich produktach znajdziemy tłuszcze nasycone?
Wiemy już jaka jest odpowiednia dla zdrowia i prawidłowej pracy organizmu dzienna dawka tłuszczy nasyconych. Gdzie więc możemy go znaleźć? Lista produktów, w których występują jest całkiem spora.
Tłuszcze nasycone znajdziemy zarówno w produktach mlecznych takich jak masło, mleko, śmietana, sery, jak i w mięsie np. wołowinie i wieprzowinie. To także składniki oleju palmowego i kokosowego, jajek i słodyczy.
Zobacz też: Zakazane w Ameryce – my wciąż je jemy
Zdrowsza alternatywa
Jeżeli obawiamy się, że w codziennej diecie przekroczymy zalecaną przez ekspertów dawkę tłuszczy nasyconych, warto wprowadzić do niej produkty, które będą dla nas bezpieczniejsze. Nie musimy jednak całkowicie rezygnować z nabiału czy mięsa.
Wystarczy, że wprowadzimy zmiany w naszym jadłospisie. Tłuste mleko możemy zastąpić chudym. Podobnie jest z mięsem. Warto również, aby na naszych talerzach pojawiały się ryby i duża porcja warzyw i owoców pełnych witamin, minerałów i innych niezbędnych składników odżywczych.
Zobacz też: Dieta na mocne serce - co jeść, by je wzmocnić? Jakie produkty są najbardziej szkodliwe dla serca?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl