Tłuszcze trans – jak bardzo są szkodliwe?

Tłuszcz trans to tłuszcz zawierający kwasy tłuszczowe trans. Jest to trzeci typ kwasu tłuszczowego po nasyconych i nienasyconych. Tworzy się w niewielkich ilościach u przeżuwaczy, na przykład krów, i z tego powodu występuje naturalnie w produktach mlecznych.

Tłuszcze trans szkodliwe dla zdrowiaTłuszcze trans szkodliwe dla zdrowia
Źródło zdjęć: © pixabay

Powstaje również w procesach produkcyjnych przemysłu spożywczego. Naturalne i przemysłowe tłuszcze trans mają taki sam wpływ na organizm: podwyższają poziom złego cholesterolu LDL.

Powstają przy częściowym utwardzaniu oleju. Kwas tłuszczowy pozostaje więc kwasem nienasyconym, ponieważ utwardzenie nie jest całkowite, ale ma podobne właściwości jak nasycony.

Tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu LDL i w większych ilościach mogą nawet obniżyć poziom dobrego cholesterolu HDL.

Niebezpieczny utwardzony tłuszcz palmowy

Można je znaleźć w smażonych potrawach, tartach, pierożkach, sosach z proszku i ciastkach. Na etykiecie tłuszcze trans widnieją jako "częściowo utwardzony tłuszcz".

W ostatnich latach produkcja tłuszczu trans znacznie zmalała i jego zawartość w produktach spożywczych jest bardzo niewielka.

Tłuszcze trans naturalnie występujące w produktach mlecznych są powszechnie stosowane i w maśle mogą dochodzić do 2–3 g na 100 g produktu.

Według Światowej Organizacji Zdrowia nie więcej niż 1 proc. pozyskanej energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów trans.

Jeśli jesz dużo ciastek i gotowych dań, lepiej zwracaj większą uwagę na składy produktów na etykiecie.

Ja sama staram się unikać produktów, które zawierają syntetyczne tłuszcze trans, ale nie z powodu samych tłuszczów, ale dlatego, że często są niezdrowe z różnych innych przyczyn (dużo cukru, tłuszcze nasycone, rafinowane ziarna zbóż i inne dodatki).

Jednocześnie używam mleka do owsianki, nie martwiąc się o naturalnie występujące tłuszcze trans.

Tłuszcze trans – jak bardzo są szkodliwe?
Tłuszcze trans – jak bardzo są szkodliwe? © pixabay.com

Fragment pochodzi z książki "Jedzenie, mity i nauka"

Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele.

W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Więcej na stronie Wydawcy. marginesy.com.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka