Najgorsze tłuszcze do smażenia #ZdrowaPolka

To na czym smażysz swoją potrawę, ma druży wpływ na jej jakość. Użycie nieprzystosowanego do smażenia produktu, może spowodować wytworzenie się wielu toksycznych związków.

Jest wiele tłuszczów, których nie wolno poddawać obróbce termicznej. Warto wybierać tłuszcze, które są podatne na wyższą stabilność termooksydatywną.

Jednak smażenie najlepiej ograniczyć do minimum. Zastąpić można to gotowaniem na parze, duszeniem czy pieczeniem. Są to zdrowsze alternatywy. Jednak jeżeli już zdecydujesz się na smażenie, zobacz na których tłuszczach lepiej tego nie robić.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz tez: Smażenie w głębokim tłuszczu

Najgorsze tłuszcze do smażenia Najgorsze tłuszcze do smażenia
Źródło zdjęć: © Smażenie potraw jest szkodliwe dla zdrowia

/ 4Olej lniany

Jest to olej bardzo delikatny. Zdecydowanie nie nadaje się do smażenia, a nawet podgrzewania.

W oleju lnianym prawie połowę stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Świetnie działają one na zdrowie, ale podgrzanie zupełnie zabija te właściwości.

Smażenie na nim powoduje powstanie niebezpiecznych, rakotwórczych toksyn. Przy wyższych temperaturach kwas alfa-linolenowy utlenia się i tworzy szkodliwe dla zdrowia nadtlenki.

Sprzyja to przede wszystkim rozwojowi miażdżycy.

Chcesz spożywać olej lniany? Jedz go wyłącznie na zimno.

/ 4Oleje zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Oleje zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Oleje zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe © 123rf, Oleje, które nie powinny byc podgrzewane

Do podgrzewania zdecydowanie nie nadają się oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są to przede wszystkim :

Są świetną alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych. Jednak tylko w normalnej temperaturze.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Masło

Teoretycznie nadaje się do obróbki termicznej. Masło może nam dostarczać odporne na działanie wysokiej temperatury kwasy nasycone, ale także jest ubogie w niestabilne termicznie kwasy wielonienasycone.

Obecnie w maśle białka kazeinowe i laktoza sprawiają, że stosowanie tego tłuszczu do smażenia jest bardzo złym pomysłem, ponieważ negatywnie wpływa na układ pokarmowy.

Z maseł do smażenia najlepiej wybrać masło klarowane, które nie zawiera w sobie dodatków białkowych i laktozy.

Zobacz też: Kiedy smażyłeś, kurczaka zauważyłeś białą wydzielinę? Sprawdź, co to jest

/ 4Margaryna

Margaryna nie jest dobrą opcją do smażenia
Margaryna nie jest dobrą opcją do smażenia © 123rf, Margaryna nie jest dobrą opcją do smażenia

Smażenie z zastosowaniem margaryny, niezależnie od jej rodzaju to zły pomysł. Te do pieczenia mają w sobie wiele kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego.

Tłuszcze trans sprzyjają otyłości, cukrzycy i miażdżycy, dlatego najlepiej całkowicie z nich zrezygnować.

Margaryny miękkie zawierają mniej tych kwasów, ale są podatne na utlenianie kwasów wielonwielonienasyconych, czyli posiadają podobne wady jak oleje roślinne.

Obraz

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka