Trwa ładowanie...

Kawa, którą pokochają twoje jelita. Wystarczy filiżanka o poranku

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 23.01.2024 07:51
Opracowali napój, których pokochają jelita. Rewolucyjna alternatywa dla porannej kawy
Opracowali napój, których pokochają jelita. Rewolucyjna alternatywa dla porannej kawy (Getty Images)

Powstaje na bazie kawy i zawiera miliardy bakterii probiotycznych. Na taki pomysł wpadli naukowcy, opracowując napój, który ma pozytywnie działać na mikrobiotę jelitową. To nie koniec dobrych wiadomości: niezwykłą kawę każdy może samodzielnie przygotować w domu.

spis treści

1. Ma zastąpić suplementy. Wystarczy filiżanka o poranku

Probiotyczna czy też fermentowana kawa została opracowana przez zespół naukowców z National University of Singapore. Ma stanowić alternatywę dla produktów probiotycznych na bazie mleka i według szacunków może zawierać nawet miliard bakterii.

- Ponieważ kawa jest spożywana codziennie przez wiele osób, stanowi idealną bazę dla probiotyków, które wymagają codziennej suplementacji – mówi w rozmowie z serwisem Verywell dr Liu Shao Quan, który kierował badaniami.

Zobacz film: "Kiedy zaleca się stosowanie probiotyków?"
Jak przygotować kawę z probiotykami? Wystarczy mieć grzybek herbaciany
Jak przygotować kawę z probiotykami? Wystarczy mieć grzybek herbaciany (Getty Images)

- Wprowadzanie probiotyków do codziennego napoju zapewnia również, że korzyści płynące ze stosowania probiotyków będą łatwiej dostępne dla szerszego grona odbiorców - dodaje.

Wsparcie mikrobioty jelitowej "dobrymi" bakteriami wpływa nie tylko na funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym właściwie trawienie czy metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów. Mikrobiota jelitowa ma też niebagatelny wpływ na układ odpornościowy, bo aż 70 proc. komórek odpornościowych zlokalizowanych jest w jelitach, oraz na układ nerwowy, w tym mózg czy wreszcie psychikę.

2. Zrób fermentowaną kawę. Wystarczą 3 składniki

Co ciekawe, na świecie są już dostępne kawy probiotyczne. Taki napój można również przygotować samodzielnie i to znacznie niższym kosztem, wykorzystując w tym celu tzw. SCOBY (ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), potocznie zwane herbacianym grzybkiem.

Galaretowaty, przypominający dysk grzybek znany wszystkim amatorom napoju kombucha tworzą kolonie symbiotycznych mikroorganizmów, w tym bakterie kwasu octowego czy drożdże. Jest źródłem probiotyków i kwasów organicznych, a także enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie składników odżywczych.

Można go wykorzystywać nie tylko do produkcji kombuchy. SCOBY świetnie nada się do stworzenia fermentowanych potraw, kosmetyków i oczywiście innych napojów. Na przykład można go dodać do kawy.

Jak przygotować kawę z grzybkiem herbacianym? To bardzo proste.

Składniki:

  • SCOBY,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 l zaparzonej kawy.

Wykonanie:

  • Przygotować w ekspresie kawę, a następnie przelać ją do szklanego dzbanka i posłodzić. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Do ostudzonej kawy dodać grzybek herbaciany, dzbanek nakryć papierowym filtrem do kawy lub gazą i zawiązać gumką recepturką.
  • Napój pozostawić w temperaturze pokojowej bez dostępu do światła na siedem dni. W tym czasie należy regularnie sprawdzać, czy kawa się nie psuje.
  • Po ośmiu, dziesięciu dniach fermentowana kawa jest gotowa. Przed podaniem należy schłodzić ją w lodówce.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze