Kawa, którą pokochają twoje jelita. Wystarczy filiżanka o poranku
Powstaje na bazie kawy i zawiera miliardy bakterii probiotycznych. Na taki pomysł wpadli naukowcy, opracowując napój, który ma pozytywnie działać na mikrobiotę jelitową. To nie koniec dobrych wiadomości: niezwykłą kawę każdy może samodzielnie przygotować w domu.
1. Ma zastąpić suplementy. Wystarczy filiżanka o poranku
Probiotyczna czy też fermentowana kawa została opracowana przez zespół naukowców z National University of Singapore. Ma stanowić alternatywę dla produktów probiotycznych na bazie mleka i według szacunków może zawierać nawet miliard bakterii.
- Ponieważ kawa jest spożywana codziennie przez wiele osób, stanowi idealną bazę dla probiotyków, które wymagają codziennej suplementacji – mówi w rozmowie z serwisem Verywell dr Liu Shao Quan, który kierował badaniami.
- Wprowadzanie probiotyków do codziennego napoju zapewnia również, że korzyści płynące ze stosowania probiotyków będą łatwiej dostępne dla szerszego grona odbiorców - dodaje.
Wsparcie mikrobioty jelitowej "dobrymi" bakteriami wpływa nie tylko na funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym właściwie trawienie czy metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów. Mikrobiota jelitowa ma też niebagatelny wpływ na układ odpornościowy, bo aż 70 proc. komórek odpornościowych zlokalizowanych jest w jelitach, oraz na układ nerwowy, w tym mózg czy wreszcie psychikę.
2. Zrób fermentowaną kawę. Wystarczą 3 składniki
Co ciekawe, na świecie są już dostępne kawy probiotyczne. Taki napój można również przygotować samodzielnie i to znacznie niższym kosztem, wykorzystując w tym celu tzw. SCOBY (ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), potocznie zwane herbacianym grzybkiem.
Galaretowaty, przypominający dysk grzybek znany wszystkim amatorom napoju kombucha tworzą kolonie symbiotycznych mikroorganizmów, w tym bakterie kwasu octowego czy drożdże. Jest źródłem probiotyków i kwasów organicznych, a także enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie składników odżywczych.
Można go wykorzystywać nie tylko do produkcji kombuchy. SCOBY świetnie nada się do stworzenia fermentowanych potraw, kosmetyków i oczywiście innych napojów. Na przykład można go dodać do kawy.
Jak przygotować kawę z grzybkiem herbacianym? To bardzo proste.
Składniki:
- SCOBY,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 l zaparzonej kawy.
Wykonanie:
- Przygotować w ekspresie kawę, a następnie przelać ją do szklanego dzbanka i posłodzić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Do ostudzonej kawy dodać grzybek herbaciany, dzbanek nakryć papierowym filtrem do kawy lub gazą i zawiązać gumką recepturką.
- Napój pozostawić w temperaturze pokojowej bez dostępu do światła na siedem dni. W tym czasie należy regularnie sprawdzać, czy kawa się nie psuje.
- Po ośmiu, dziesięciu dniach fermentowana kawa jest gotowa. Przed podaniem należy schłodzić ją w lodówce.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl