6 z 13Czy jedzenie tofu jest bezpieczne?
Zdaniem niektórych osób spożywanie tofu może wiązać się również z problemami zdrowotnymi. Warto o nich wspomnieć.
W 1994 r. firma Monsanto wprowadziła na rynek Stanów Zjednoczonych pierwszą genetycznie zmodyfikowaną soję. Podczas gdy ceny żywności na całym świecie wciąż rosną, dostępność soi zmniejsza się, co sprawia, że w Azji coraz więcej azjatyckich i amerykańskich producentów artykułów spożywczych, używa genetycznie zmodyfikowanej soi do produkcji takich produktów jak tofu.
Obecnie, co najmniej 90 proc. soi uprawianej w Stanach Zjednoczonych, to soja genetycznie zmodyfikowana. Jest to niepokojąco wysoki procent. Znalezienie soi, która nie została zmodyfikowana genetycznie, jest obecnie bardzo trudne.
Genetycznie zmodyfikowana żywność jest powiązana z wieloma problemami zdrowotnymi, ponieważ zabija dobre bakterie w jelitach, a także zakłóca prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Sprawdź również: Jakie są rodzaje tofu?