7 z 13Czynnik antyodżywczy
Tofu zawiera fitynian, który zapewnia mu trwałą teksturę. Fitynian jest zasadniczo kwasem fitynowym związanym z minerałami. Jaki jest problem z tym składnikiem? Fityt i kwas fitynowy są znanymi środkami antyodżywczymi.
Fityniany blokują absorpcję minerałów, powodując niedobory cynku, żelaza i wapnia. Nie są one jednak jedynymi środkami antyodżywczymi w tofu.
Produkty sojowe, takie jak tofu zawierają kilka bardzo silnych związków antyżywieniowych.
Lektyny i saponiny - związane z zespołem nieszczelnego jelita, a także innymi problemami żołądkowo-jelitowymi i odpornościowymi.
Oligosacharydy - najprostszymi oligosacharydami są dwucukry, z których najbardziej znanym jest sacharoza (zwana także cukrozą).
Oksalaty - znane z powodowania kamieni nerkowych i wulwodynii.
Inhibitory proteaz - zakłócają trawienie białka i powodują niedożywienie, złe samopoczucie, zaburzenia trawienia i zapalenie trzustki.
Sprawdź również: Ciemna strona kwasu fityniowego