Trwa ładowanie...

Owoce, które warto kupować mrożone. Mają więcej zalet niż świeże

Avatar placeholder
13.11.2024 13:37
Owoce, które warto kupować mrożone. Zachowają więcej wartości odżywczych
Owoce, które warto kupować mrożone. Zachowają więcej wartości odżywczych (Getty Images)

Owoce to wartościowy element naszej diety. Są pełne niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Jednak nie wszystkie owoce powinniśmy kupować świeże. Według dietetyków niektóre z nich są bardziej odżywcze, gdy są zamrożone. Które owoce znalazły się na tej liście?

spis treści

1. Dlaczego warto wybierać mrożone owoce?

Świeże owoce są bardzo nietrwałe, więc trudno je mieć zawsze pod ręką. Na szczęście wiele owoców jest dostępnych w formie zamrożonej, a niektóre z nich mogą być nawet zdrowsze w takiej postaci. Bo wbrew powszechnemu przekonaniumrożone owoce nie są gorsze pod względem odżywczym od swoich świeżych odpowiedników. Mogą być równie wartościowe albo bardziej, niż te prosto z działki, sadu czy lasu.

Wynika to z faktu, że mrożone owoce są zbierane w szczytowym momencie dojrzałości, gdy poziom składników odżywczych jest najwyższy, a następnie błyskawicznie zamrażane, aby je zachować. Mimo że podczas procesu zamrażania może nastąpić niewielka utrata witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C, ogólna wartość odżywcza owoców pozostanie nienaruszona.

Z kolei świeże owoce są zbierane, zanim w pełni dojrzeją. Dzieje się tak, aby nie trafiały na półki jako zbyt dojrzałe, ponieważ ten proces następuje podczas transportu i przechowywania. Jednak **im dłużej świeże owoce są przechowywane, tym więcej tracą składników odżywczych i mogą zawierać ich mniej niż mrożonki.

Zobacz film: "Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia"

2. Owoce, które warto kupić mrożone

Owoce, które prezentujemy są równie pyszne, gdy spożywamy je na świeżo, ale wiele z nich jest sezonowych, drogich, szybko dojrzewających czy trudnych do znalezienia lub przygotowania w świeżej wersji.

2.1. Jagody

Jagody wchłaniają wilgoć i szybciej pleśnieją niż inne owoce. Poza tym trudno jest zawsze mieć pod ręką świeże owoce. Jednak mrożone jagody mogą przetrwać miesiące w naszej zamrażarce i pozwolić nam cieszyć się ich zdrowym składem: przeciwutleniaczami, witaminą C wzmacniającą odporność i błonnikiem przyjaznym dla jelit.

2.2. Wiśnie

Wiśnie są bogate w przeciwutleniacze zwane polifenolami, które chronią komórki i zwalczają stany zapalne w organizmie. Jednak usuwanie pestek może być uciążliwe. Mrożone wiśnie są świetne, ponieważ są już wydrylowane, co oznacza, że można je bezpośrednio wrzucić do koktajlu czy upiec z nimi ciasto.

2.3. Mango

Owoc mango dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę C, witaminę A i błonnik, który wspomaga trawienie. Obieranie i krojenie świeżego mango może być uciążliwe, więc mrożona wersja jest wygodniejsza. Do tego owoc jest idealnie dojrzały przed zamrożeniem, dzięki temu za każdym razem uzyskasz słodki tropikalny smak.

2.4. Ananas

Ten owoc jest bogaty w witaminę C i mangan, które wspomagają odporność i zdrowie kości. Zawiera również bromelainę, czyli enzym, który może wspomagać trawienie i zmniejszać stany zapalne. Dzięki mrożonemu ananasowi możesz cieszyć się tymi korzyściami wraz z jego pysznym słodko-kwaśnym smakiem bez konieczności obierania owocu.

2.5. Jagody acai

Jagody acai są bardzo delikatne, więc nie są sprzedawane w wersji świeżej w sklepie spożywczym. Za to są dostępne w postaci proszku i mrożonki. Jagody acai są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacze antocyjany.

2.6. Smoczy owoc

Ten egzotyczny owoc w wersji mrożonej jest już obrany i pokrojony w kostkę, więc łatwo można cieszyć się jego zaletami. Zazwyczaj jest też tańszy niż świeży, który może być trudny do znalezienia w Polsce. Smoczy owoc jest szczególnie bogaty w błonnik, który działa jak prebiotyk, pozwala tworzyć dobre bakterie jelitowe. Jest również źródłem przeciwutleniaczy, takich jak betalainy i karotenoidy.

Mrożone owoce są bardzo wygodne w użyciu, ponieważ zazwyczaj są już obrane, pokrojone lub wydrylowane. Mrożonki pozwalają cieszyć się smakami, których może brakować poza sezonem albo są drogie w niektórych porach roku. Poza tym dłuższy okres przydatności do spożycia oznacza mniej marnowania żywności, a posiadanie zamrożonych owoców pod ręką eliminuje potrzebę częstych zakupów spożywczych.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze