Owocowa pułapka. Jedna kiść to równowartość 5 łyżeczek cukru
W zdrowej i zbilansowanej diecie nie może zabraknąć owoców. Na niektóre z nich należy jednak uważać. Winogrona okazują się być prawdziwą owocową pułapką – jedna kiść to równowartość pięciu łyżeczek cukru. Kiedy lepiej z nich zrezygnować?
1. Owocowa pułapka
Winogrona to bomba witaminowa, zawierają też mnóstwo przeciwutleniaczy, a do tego są przepyszne. Niestety okazują się być także jednym z najbardziej kalorycznych i cukrowych owoców, a w ich jedzeniu łatwo stracić kontrolę.
Do naszej diety winogrona także trafiają w formie rodzynek i soków. Niektórzy tych owoców powinni unikać. Dobrze również wiedzieć, które wybrać, a także czy lepiej spożywać je ze skórką, czy też może bez.
2. Zalety winogron
Te owoce są bogatym źródłem witaminy A, B, C oraz K. Pełne są magnezu, kwasu foliowego, potasu, cynku, jodu, fosforu, niacyny, tiaminy oraz pektyny. To prawdziwa bomba antyoksydantów, która spowalnia starzenie organizmu.
Jedzenie winogron nie tylko poprawia cerę, bo te owoce też blokują rozwój komórek rakowych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika regulują pracę jelit oraz metabolizm i pomagają w zachowaniu równowagi flory bakteryjnej.
3. Bomba kaloryczna
Niestety winogrona zawierają mnóstwo cukru, głównie fruktozy i glukozy, więc tych łatwo przyswajalnych dla organizmu. Kiść to równowartość pięciu łyżeczek cukru. W 100 gramach znajduje się około 68 kcal, więc całkiem sporo, jak na owoce.
Z kolei indeks glikemiczny winogron wynosi 45. Choć IG jest względnie niski, cukrzykom i pacjentom z insulinoopornością zaleca się unikanie tych owoców. Również na diecie warto ograniczyć ich spożywanie.
4. Dla kogo winogrona?
Jako, ze regulują pracę jelit, spożywanie winogron zalecane jest osobom zmagającymi się z problemami jelit oraz zaparciami. Owoce mogą również wspomóc leczenie trądziku i złagodzić stany zapalne skóry.
Mimo wielu pozytywnych właściwości, winogron powinny unikać osoby z insulinoopornością oraz stanami przedcukrzycowymi. Kobiety w ciąży zagrożone wystąpieniem cukrzycy ciążowej również powinny z nich zrezygnować.
5. Najzdrowszy wybór
Białe czy czerwone, które wybrać? Okazuje się, że najbardziej polecane są te ciemniejsze. Wszystko dlatego, że zawierają większe ilości polifenoli, w tym resweratrolu. Lepiej chronią układ krążenia oraz zapobiegają stanom zapalnym.
Winogrona powinno się też spożywać ze skórką, która zawiera więcej błonnika i witamin niż miąższ. Warto też pamiętać, żeby nie jeść ich w dużych ilościach, bo szybko fermentują, co może przyczynić się do dolegliwości żołądkowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl