Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO)
Jajka ekologiczne
Na jajkach, które możemy obecnie kupić w sklepach, znajdują się symbole liczbowe i literowe. Co oznaczają te symbole i które z jajek są najzdrowsze dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania szczegółowo odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik.
Na każdym jajku znajduje się specjalny numer, dzięki któremu można sprawdzić, skąd dane jajko pochodzi. Oznaczenie jajek dzieli się na trzy grupy informacji oddzielone myślnikami: pierwsza cyfra oznacza sposób hodowli kur; drugie oznaczenie to kod kraju, z którego pochodzi jajko (w przypadku Polski jest to PL); ostatni ciąg cyfr to oznaczenia województwa, powiatu i zakładu, z którego pochodzą jajka.
Większość jajek dostępnych w marketach są to jajka z numerem 3. Oznacza to tzw. "chów klatkowy". Przy takim sposobie hodowli, kury żyją w trudnych warunkach, ciasnych klatkach, bez dostępu do wolnego wybiegu. W niektórych przypadkach przycina się im dzioby, aby się nawzajem nie raniły. Karmienie kur jest intensywne, pasza często zawiera antybiotyki (w takich warunkach kury często chorują) czy hormony wzrostu. Jest to najmniej humanitarny sposób hodowli kur.
Jajka z numerem 2 to jajka z tzw. "chowu ściółkowego". Kury także trzyma się w zamkniętym kurniku, ale mogą się po nim swobodnie poruszać. Jajka z numerem 1 to jajka kur z wolnego wybiegu. W ich przypadku kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Karmi się je zwykłą paszą, nie paszą ekologiczną.
Jajka najwyższej jakości, jajka ekologiczne to jajka z numerem 0. Są to "jajka od szczęśliwych kur" – te kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu, są karmione ekologiczną paszą, opartą głównie na surowcach roślinnych i bez dodatków syntetycznych, antybiotyków czy hormonów wzrostu. Właściwości jajek z numerem 0 są najlepsze.