Panettone - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Panettone to słodka babka, na którą przepis zrodził się w Mediolanie, ale pierwsze takie wypieki podawane były już w starożytnym Rzymie. Ciasto to jest dość skomplikowane, jeśli chodzi o przygotowanie, ale można kupić także gotowe wersje. Z czego zrobić panettone i jak wygląda oryginalny przepis?
1. Co to jest panettone?
Panettone to włoski wypiek w typie babki, tradycyjnie podawany w okresie Świąt Bożego Narodzenia, a także na Nowy Rok. To puszyste ciasto w formie wysokiego walca zakończonego kopułą. W klasycznej wersji w cieście znajdują się skórki pomarańczy, rodzynki, a także skórka cytrynowa.
Babka najczęściej podawana jest w towarzystwie słodkich alkoholi i likierów, można także jeść ją z dodatkiem serka mascarpone.
Za pierwowzór panettone uważa się miodowy chleb, wypiekany w czasach starożytnego Rzymu. Słowo panetto oznacza właśnie mały bochenek chleba.
2. Kalorie i wartości odżywcze w panettone
Panettone to słodki wypiek, a więc ma dość sporą kaloryczność. W 100 gramach znajduje się:
- ok. 360 kalorii
- 55 g węglowodanów
- 12 g tłuszczu
- 7 g białka
3. Przepis na panettone
Przygotowanie panettone nie należy do łatwych zadań. Oryginalne ciasto robi się ok. dwóch dni, a w tym czasie trzeba wykonać mnóstwo czynności, które mogą zaważyć o tym, czy gotowa babka będzie odpowiednio puszysta.
Stworzono jednak nieco łatwiejsze przepisy, które pozwalają odtworzyć smak oryginalnego panettone, a jednocześnie poświęcić na to nieco mniej czasu.
Aby przygotować panettone, potrzebne są:
- ok. 20 g świeżych drożdży
- ciepłe mleko (4-5 łyżek)
- mąka pszenna typ 450
- 3 jajka
- ok. 100 g miękkiego masła
- pół tabliczki białej czekolady
- 50 g cukru
- szczypta soli
- rodzynki i posiekane orzechy w równych proporcjach (ok. 50 g)
- skórka z cytryny i pomarańczy
Drożdże wkruszamy do wysokiego naczynia i zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, a następnie mieszamy całość z łyżeczką cukru. Całość zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Naczynie warto przykryć czystą ściereczką.
W czasie, kiedy drożdże pracują, smarujemy formę do babki (z kominem) łyżeczką roztopionego masła. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, resztę cukru oraz bakalie i skórki cytrusowe. Dokładnie mieszamy i dodajemy wyrośnięte drożdże. Następnie dodajemy jajka oraz masło i zagniatamy.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Ciasto na panettone wyrabia się ok. 10 minut – można użyć miksera albo zrobić to ręcznie. Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy jeszcze kilka minut, a następnie przykrywamy folią oraz czystą ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto już wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i mocno uderzamy pięścią, aby zeszło z niego trochę powietrza. Następnie znowu wyrabiamy ok. 5 minut, w tym czasie stopniowo łącząc ciasto z kawałkami białej czekolady. Gotową masę wykładamy do foremki, znów przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę.
Po tym czasie smarujemy lekko wierzch roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. pół godziny (do suchego patyczka). Upieczoną babkę należy wystudzić w formie, a następnie wyłożyć na blat i udekorować lukrem.