Zdrowe zamienniki w świątecznych wypiekach

Sernik, pierniczki, makowiec – to najpopularniejsze słodkości z bożonarodzeniowego stołu. Świąteczne ciasta i słodkości są pyszne, ale też kaloryczne. Czy da się przygotować tradycyjne wypieki w odchudzonej wersji? Dzięki zdrowym zamiennikom świąteczne ciasta będą lżejsze i zdrowsze, a przy tym nie stracą charakterystycznego gwiazdkowego smaku i aromatu.

Zdrowe zamienniki w świątecznych wypiekachZdrowe zamienniki w świątecznych wypiekach
Źródło zdjęć: © Zdjęcie zdrowych świątecznych ciasteczek / Shutterstock
Sylwia Stachura

Awokado zamiast masła

Ulubiony owoc dietetyków nadaje się nie tylko na kanapkę lub dip, ale również sprawdzi się jako zamiennik masła w świątecznych wypiekach. W przepisie wystarczy łyżeczkę masła zamienić na 1/2 łyżeczki miąższu awokado. Dzięki temu prostemu zastępstwu nie tylko obniżymy kaloryczność ciasta, ale również dostarczymy organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowym omega-3. Na tej zdrowej zamianie ciasto nie straci swojej struktury, a zyska prozdrowotne właściwości. Awokado najlepiej sprawdza się w przepisach z dodatkiem kakao, ponieważ maskuje ono zielony kolor owocu, który dla wielu może być nieapetyczny w gotowym cieście.

Zastąp mąkę pszenną

Mąka pszenna nie należy do dietetycznych produktów, dlatego jeśli możesz, staraj się jej unikać. Zamiast zwykłej, białej mąki wybierz mąkę pełnoziarnistą, która jest bogatsza w witaminy i błonnik. Osoby na diecie bezglutenowej powinny spróbować innych alternatyw dla pszennej mąki. W świątecznych wypiekach świetnie sprawdzi się mąka migdałowa, która doda smaku i sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne. Coraz popularniejsza jest także mąka z fasoli, która pasuje do każdego rodzaju wypieków. Ma lekko orzechowy smak, zawiera dużo błonnika i białka, dlatego warto używać jej w kuchni nie tylko do pieczenia.

Olej kokosowy alternatywą dla margaryny

Masło i margaryna odkładają się w talii, dlatego do świątecznych wypieków warto szukać bardziej wartościowych zamienników. Świetną alternatywą dla niezdrowej margaryny może być olej kokosowy. Ten cudowny specyfik nadaje się nie tylko do pielęgnacji skóry czy smażenia, ale może być też używany do pieczenia. Olej kokosowy zawiera antyoksydanty i podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu, dzięki czemu służy nie tylko naszej sylwetce, ale też zdrowiu. Poza tym kokosowy aromat może być ciekawą odmianą dla typowych świątecznych smaków. W przepisach należy po prostu zamienić masło lub margarynę na taką samą ilość oleju kokosowego.

Mus owocowy zamiast cukru

Do świątecznych ciast zużywamy dużo cukru, dlatego warto wiedzieć, czym można go zastąpić. Zamienniki cukru, takie jak stewia, miód czy ksylitol, sprawdzą się podczas świątecznego pieczenia, a cennych witamin i minerałów dostarczą musy z owoców. Zmiksowane owoce mogą zastąpić połowę cukru z przepisu. Do pieczenia można wykorzystać purée z jabłek, bananów, gruszek, mango czy papai. Świetnie sprawdzają się również suszone daktyle namoczone w wodzie, a następnie zmiksowane blenderem. Pamiętaj, że owoce mają w sobie dużo wody, dlatego dodając do ciasta purée, zmniejsz ilość płynnych składników.

Pokochaj gorzką czekoladę

Lubisz ciasta z polewą czekoladową? Zamiast gotowej mieszanki, pełnej konserwantów i utwardzonych tłuszczy, w tym roku sama przygotuj glazurę na bazie gorzkiej czekolady. Ten niezwykły produkt jest pełen antyoksydantów, zapobiega chorobom serca oraz redukuje stres. Gorzka czekolada to także świetny dodatek do ciasteczek piegusków, a rozpuszczoną dodaje się np. do brownie. Jeśli uwielbiasz smak mlecznej czekolady i nie wyobrażasz sobie bez niej swoich świątecznych wypieków, postaraj się zamienić chociaż część czekolady na gorzką. Zyska na tym twoje zdrowie i figura!

Zdrowe zamienniki sprawią, że jedzeniu świątecznych deserów nie będą towarzyszyć wyrzuty sumienia. Warto wypróbować nowe składniki i przekonać się, że dietetyczne ciasta wcale nie są gorsze w smaku. Które zamienniki zamierzacie wykorzystać w trakcie świątecznych przygotowań?

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka