Pasta z tuńczykiem
To proste danie z makaronem posiada w sobie duże pokłady substancji ważnych dla funkcjonowania organizmu. Dzięki tuńczykowi oraz selerowi potrawa nabiera wyrazistego smaku.
Składniki:
- 400 g makaronu muszelki,
- 150 g tuńczyka z puszki,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki nasion selera,
- 1/2 szklanki majonezu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 552,51 kcal |
Białka | 22,59 g |
Węglowodany | 71,81 g |
Tłuszcze | 19,47 g |
Błonnik | 12,64 g |
Przygotowanie:
We wrzącej i osolonej wodzie ugotuj na półtwardo makaron, odcedź, przepłucz zimną wodą i wrzuć do przygotowanego na sałatkę naczynia. Otwórz puszki z tuńczykiem i wlej wszystko do naczynia z makaronem. Następnie dodaj posiekane łodygi selera, nasiona selera, sok z cytryny, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj na chłodno.
Komentarz:
Mięso tuńczyka ma zbawienny wpływ na zdrowie przez to, że zawiera niezbędny kwas tłuszczowy omega-3. Substancja ta pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, zapobiega arytmii serca, wylewom i zakrzepom, a dodatkowo chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi. Ponadto mięso tej ryby posiada selen, fosfor, magnez oraz witaminy B6 i B12. Seler zaś jest świetnym składnikiem wszystkich diet odchudzających. Jest niskokaloryczny i pełen witamin.