Trwa ładowanie...

Paszteciki szczecińskie - charakterystyka, historia, przepis na paszteciki szczecińskie

Paszteciki szczecińskie to tradycyjny przysmak zachodniopomorski, przyrządzany na bazie smażonego ciasta drożdżowego oraz mieszanek mięsnych lub jarskich. Co warto o nich wiedzieć? Jak zrobić paszteciki szczecińskie samodzielnie w domu?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Czym są paszteciki szczecińskie?

Paszteciki szczecińskie są smażonymi w głębokim tłuszczu i wypełnionymi odpowiednim farszem, podłużnymi kawałkami ciasta drożdżowego. Sprężyste, pulchne, a zarazem chrupiące paszteciki mają barwę złocisto-brązową. Swoim kształtem przypominają niewielką roladkę. Nadzienie znajdujące się w pasztecikach przyrządzane jest na bazie mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Wersja jarska przysmaku uwzględnia użycie farszu z kapusty i grzybów lub sera i pieczarek.

W grudniu 2010 roku „szczeciński pasztecik” wpisano na listę produktów tradycyjnych, chronionych unijnym prawem. W niedługim czasie lokalne władze wojewódzkie uchwaliły dzień 20 października Dniem Pasztecika Szczecińskiego. Warto dodać, że po potrawę chętnie sięgają nie tylko rodowici mieszkańcy Szczecina, ale również ci, którzy przyjeżdżają odwiedzić największe miasto województwa zachodniopomorskiego. Danie regionalne doskonale smakuje w połączeniu z gorącym barszczem czerwonym, doprawionym takimi składnikami jak: ocet czy pieprz.

2. Historia pasztecików szczecińskich

Historia pasztecików szczecińskich sięga końca lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. W roku 1969 Szczecińskiej Spółdzielni Społem przekazano urządzenie przeznaczone do wyrobu „pierożków”. Maszyna zaprojektowana przez inżynierów ZSSR służyła radzieckim jednostkom do wyprodukowania w jak najkrótszym czasie, dużej ilości pożywienia. Osoby, które pracowały wówczas w Szczecińskiej Spółdzielni Społem uznały, że przysmak ma z pierogami niewiele wspólnego. Nadały potrawie nową nazwę – pasztecik.

3. Przepis na paszteciki szczecińskie

Paszteciki szczecińskie można kupić lub przyrządzić samodzielnie w domu. Domowe paszteciki smakują równie pysznie, co te kupowane. Do ich przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • mąka pszenna (500 gramów)
  • świeże drożdże (35 gramów)
  • ciepła, przegotowana woda (100 mililitrów)
  • ciepłe mleko (200 mililitrów)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • sól (1 łyżeczka)
  • olej (2 łyżeczki)
  • ocet (1 łyżka)
  • jajo kurze (1 sztuka).

Ciasto pełni w pasztecikach szczecińskich równie ważną rolę co farsz. Do przyrządzenia smacznego nadzienia wykorzystaj takie składniki jak:

  • mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego (600 gramów)
  • włoszczyzna (1 porcja)
  • czosnek (2 nieduże ząbki)
  • kminek mielony (1 szczypta)
  • pieprz (1 szczypta)
  • sól (1 szczypta)
  • majeranek (1 szczypta)
  • jajko
  • bułka namoczona w wodzie (1 sztuka)
  • olej.

Sposób przyrządzenia:

Do dużej miski przesiej mąkę. W drugim kroku przygotuj zaczyn. Ciepłą, przegotowaną wodę połącz z drożdżami, pamiętając również o dodaniu jednej łyżeczki cukru oraz jednej łyżki mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Odczekaj dziesięć minut (na drożdżach powinna w tym czasie powstać piana).

Do mąki pszennej dodaj wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki, niezbędne do przygotowania ciasta. Całość wymieszaj, najpierw przy użyciu łyżki, a następnie przy użyciu rąk. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, podsyp je odrobiną mąki pszennej. Uformuj kulę. Miskę przykryj ściereczką. Odczekaj sześćdziesiąt minut.

W międzyczasie przygotuj farsz. Oczyszczone mięso wołowe i wieprzowe wraz z umytą włoszczyzną i czosnkiem zagotuj w garnku na niedużej mocy palnika. Ugotowane na miękko i ostudzone mięso wraz z mokrą bułką zmiel przy użyciu maszynki. Na koniec zmiel również warzywa przyrządzone wcześniej. Dodaj do zmielonego mięsa oraz warzyw jedno kurze jajo oraz przyprawy: kminek, majeranek, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj w taki sposób, by powstał prostokąt. Ułóż nadzienie pionowo z prawej strony prostokąta. Zwiń, a następnie odetnij ciasto. W taki sposób powstanie pasztecik. Powtórz czynność kilkukrotnie, pamiętając o zlepieniu końców i boków w pasztecikach. Przyrządzone produkty smaż na głębokim oleju przez dwie, trzy minuty. Ich barwa powinna być złocista.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.