Trwa ładowanie...

Physalis – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Physalis jest egzotyczną rośliną, którą możemy spotkać na sklepowych półkach. Jest znany także pod innymi nazwami: miechunka oraz wiśnia peruwiańska. Jak jeść physalis? Co można z niego zrobić? Jakie właściwości ma physalis?

Zobacz film: "Objawy niedoboru witaminy C"

spis treści

1. Co to jest physalis?

Physalis należy do roślin z rodziny psiankowatych. Jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Najczęściej physalis występuje w Peru i Boliwii. W Polsce możemy spotkać dwa rodzaje physalisu:

  • Physalis pomidorowy (miechunka pomidorowa)
  • Physalis rozdęty (miechunka rozdęta)

Physalis jest dość ciekawym owocem, który swoim wyglądem przypomina małego, pomarańczowego pomidorka. Jest on okryty cienkim liściastym kloszem. Smak physalisu można porównać do agrestu, truskawki, cytryny, pomarańczy lub pomidora.

Physalis można zakupić w większości supermarketów. Cena physalisu to ok 4 złotych za 100 g opakowanie.

Jak wybrać dobry physalis? Najlepszy będzie taki o pomarańczowej barwie. Jeżeli owoce są żółte bądź zielone, physalis jest niedojrzały. Natomiast jeżeli owoce physalisu będą miały kolor brązowy oznacza to, że jest on przejrzały.

Czy wiesz, które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?
Czy wiesz, które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej? [7 zdjęć]

Mówi się, że „cukier odżywia mózg”. I rzeczywiście, jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania....

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze physalisu

Physalis jest doskonałym źródłem witaminy C oraz witaminy z grupy B. Owoce physalisu zawierają dużo karotenoidów. Są to związki chemiczne, które mają właściwości antyoksydacyjne.

Physalis jest także źródłem składników mineralnych takich jak wapń, żelazo oraz fosfor. Physalis jest niskokaloryczny. 100 g physalisu zawiera tylko 53 kcal.

Zobacz też:

3. Na co pomaga physalis?

Physalis hamuje wytwarzanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się skóry. Owoce physalisu mają także działanie przeciwzapalne. Physalis jest polecany osobom z problemami trawiennymi oraz z problemami dotyczącymi układu krwionośnego. Składniki zawarte w physalisie pomagają zniwelować stres, a także wpływają pozytywnie na stawy.

Po physalis warto sięgnąć w okresie jesienno-zimowym. Ze wzgledu na obecnosć witaminy C pomoże on wspomagać układ odpornościowy i zapobiegać przeziębieniom i infekcjom.

4. Zastosowanie physalisa

Physalis znalazł zastosowanie w kuchni. Stosuje się go zarówno do przygotowywania potraw jak i do ozdabiania ich. Physalis można stosować do ostrych sosów i sals a także jako dodatek do sałatek owocowych, deserów i ciast. Z physalisu przygotowuje się także dżemy i konfitury. Można przygotować także nalewkę z physalisu.

Physalis najczęściej jadamy na surowo. Można także spróbować jej w postaci suszonej, będzie ona wówczas zdrową przekąską i lepiej sprawdzi się niż słone paluszki, krakersy czy chipsy. Physalis można dodawać także do jogurtów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.