Picie herbaty zmniejsza ryzyko złamań
Czarna herbata zawiera flawonoidy, które wzmacniają kości. Z badań opublikowanych na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" wynika, że już jedna filiżanka dziennie zmniejsza ryzyko złamania biodra o ok. 9 proc.
Autorzy badania są zdania, że ten skromny napój może stać się potężną bronią w walce z osteoporozą – chorobą, która sprawia, że kości stają się kruche i łamliwe. Analizy sugerują, że zdrowe składniki roślinne nazywane flawonoidami mogą pomóc starzejącemu się społeczeństwu odeprzeć osłabiającą kości przypadłość.
Już od dawna naukowcy podejrzewali, że antyoksydanty pomagają zmniejszyć ryzyko poważnych chorób, takich jak rak czy choroby serca. Jednak ujawnione teraz korzyści z picia herbaty mogą pozwolić także na skuteczniejszą ochronę kości w podeszłm wieku.
W Polsce problem osteoporozy dotyczy ok. 30 proc. kobiet i 8 proc. mężczyzn po 50. roku życia, co daje około 3 mln osób. Kobiety, które nadużywają papierosów i alkoholu oraz u których wystepują przypadki choroby w rodzinie są najbardziej narażone.
Jednak dieta jest również niezwykle ważna, a niezdrowe nawyki żywieniowe w młodości przyczyniają się do niebezpieczeństwa choroby w późniejszym życiu. Eksperci z Sir Charles Gairdner Hospital in Perth, the Royal Perth Hospital oraz the Flinders University of South Australia w Adelaide postanowili sprawdzić, czy picie większej ilości herbaty przyczynia się do mniejszej liczby złamań u starszych kobiet.
Przez ponad 10 lat zbadali 1200 kobiet w wieku 70 lat. W tym czasie u 288 z nich doszło do złamania kości, a u niemal połowy było to złamanie kości biodrowej.
Wyniki pokazały, że ryzyko złamania u kobiet pijących trzy filiżanki herbaty (lub więcej) dziennie, jest o 30 proc. mniejsze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Rekomendowane przez naszych ekspertów