Trwa ładowanie...

Pięć niebezpiecznych nawyków żywieniowych. Mogą zwiększać ryzyko chorób serca

Choroby serca i układu krążenia są wciąż jedną z najczęstszą przyczyn śmierci na całym świecie. W wielu przypadkach można im zapobiec – np. poprzez codzienną aktywność fizyczną czy zdrowe żywienie. Ale nie tylko jedzenie, lecz również nawyki z nim związane mogą być niebezpieczne dla naszego serca.

Zobacz film: "Czerwone mięso postarza. Naukowcy: w nadmiarze niszczy zdrowie i urodę"

spis treści

1. Pomijanie śniadań

Do niedawna śniadanie uchodziło za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To się zmieniło wraz z modą na stosowanie tzw. postu przerywanego (dieta IF), który dopuszcza omijanie pierwszego posiłku.

Okazuje się, że to może być błąd. Opublikowane na łamach "Journal of Cardiovascular Development and Disease" wyniki badań przeprowadzonych na grupie niespełna 200 tys. osób dorosłych wskazały, jak szkodliwą praktyką może być niejedzenie śniadania.

Wnioski z badania pokazały to jasno – u osób, które nie jadły regularnie śniadań, ryzyko wystąpienia chorób takich jak zawał serca i dusznica bolesna lub zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej, było wyższe aż o 21 proc. w porównaniu z tymi, którzy jedli śniadania.

2. Cukry proste w diecie

Białe pieczywo, makarony, słodycze – czyli węglowodany rafinowane, jak wskazują badania, przyczyniają się znacząco do rozwoju szeregu chorób.

Dowiedli tego badacze na łamach "The BMJ" w prospektywnym badaniu, w którym uczestnikami byli mieszkańcy aż 21 krajów. Ci, u których odnotowano wysokie spożycie tzw. ziaren rafinowanych, byli w większym stopniu narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego, u nich też było wyższe ryzyko ogólnej śmiertelności.

3. Czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne

Steki czy kiełbasa albo wędzone wędliny, jeśli stają się częścią codziennych posiłków, mogą być wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia.

Czerwone mięso należy spożywać z umiarem - może przyczyniać się do rozwoju chorób serca
Czerwone mięso należy spożywać z umiarem - może przyczyniać się do rozwoju chorób serca (Pixabay)

Nowa metaanaliza, która ukazała się w tym roku w "Critical Reviews in Food Science and Nutrition", pokazuje, że zwiększenie o 50 g porcji czerwonego mięsa każdego dnia podnosi o 9 proc. ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Zwiększenie dziennego spożycia produktów przetworzonych, jak wędliny czy konserwy mięsne również o 50 g (2 plasterki) podnosi ryzyko choroby niedokrwiennej serca aż o 18 proc.

4. Jedzenie nocą

Sprzyja tyciu? O tym mówi się najczęściej w odniesieniu do nocnego podjadania. Okazuje się jednak, że ten nawyk może mieć znacznie poważniejsze konsekwencje niż kilka nadprogramowych kilogramów.

Badanie z 2020 r., przeprowadzone na grupie niespełna 8 tys. zdrowych dorosłych osób, które deklarowały nocne podjadanie, pokazało niebezpieczną zależność.

U nich wykryto sztywność tętnic, czyli zmniejszoną zdolność naczyń krwionośnych do reagowania na zmianę ciśnienia krwi. To główny czynnik odpowiedzialny za choroby układu sercowo-naczyniowego.

5. Smażone potrawy

Wiemy, że smażone potrawy nie są zdrowe, ale kto tak naprawdę zdaje sobie sprawę z tego, jaki mają wpływ na układ krążenia?

Analiza zbiorczych danych opublikowana niedawno w czasopiśmie "Heart" pokazała, że zwiększając tygodniowo spożycie smażonych potraw o zaledwie 114 g, narażamy się na choroby serca.

Co grozi miłośnikom smażonych potraw? O 37 proc. wyższe ryzyko niewydolności serca, o 28 proc. większe ryzyko poważnych incydentów sercowo-naczyniowych i o 22 proc. wyższe ryzyko choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z tymi, którzy spożywają nieznaczne ilości smażonych potraw.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.