Pieczesz ciasta na święta? Sprawdź, czy nie dodajesz szkodliwych tłuszczów trans
Tłuszcz jest jednym ze składników niezbędnych do powstania domowych wypieków. Przed świętami smakowitych wypieków kupujemy więcej. Często zwracamy wtedy uwagę na cenę, a nie na skład produktów. To błąd. Mogą ukrywać się w nich bowiem szkodliwe dla nas tłuszcze trans.
1. Szkodliwe tłuszcze trans
Czym właściwie są tłuszcze trans? To utwardzone oleje roślinne, które powstają jako wyniku uwodornienia. Dzięki temu procesowi zmieniają konsystencję. Przestają być płynne i stają się ciałem stałym.
Ich spożywanie ma negatywne konsekwencje dla zdrowia. Gdy wykorzystamy je więc do przygotowania ciast, zamiast cieszyć się ze smacznego deseru, oprócz cukru dostarczymy organizmowi bardzo szkodliwe substancje. Badania dowodzą, że tłuszcze trans przyczyniają się m.in. do rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Co więcej, mogą zmniejszać płodność, zwiększać poziom złego cholesterolu LDL i powodować wady jeszcze w życiu płodowym.
2. Jak unikać tłuszczy trans?
Jeżeli chcesz uniknąć tłuszczy trans w swojej kuchni najważniejszym zadaniem jest czytanie etykiet. Gdy na opakowaniu będzie napisane: "zawiera częściowo utwardzony/częściowo uwodorniony olej lub tłuszcz roślinny" możemy być pewni, że produkt ten zawiera szkodliwe dla nas tłuszcze trans.
Pamiętajmy więc o czytaniu etykiet i wybieraniu wysokiej jakości produktów. Eksperci zalecają, by niezdrowe tłuszcze trans zastąpić masłem orzechowym lub awokado.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl