Pieczone ryby chronią serce

Naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że ryzyko niewydolności serca jest mniejsze u kobiet po menopauzie, które często spożywają pieczoną lub grillowaną rybę, natomiast większe u kobiet gustujących w rybie smażonej.

Pieczone ryby są znacznie zdrowsze od tych smażonych na głębokim tłuszczuPieczone ryby są znacznie zdrowsze od tych smażonych na głębokim tłuszczu
Źródło zdjęć: © Pieczone ryby są znacznie zdrowsze od tych smażonych na głębokim tłuszczu

U uczestniczek badania, które jadły pieczoną lub grillowaną rybę przynajmniej 5 razy w tygodniu, ryzyko niewydolności serca było o 30 proc. niższe niż u tych, które takie danie spożywały rzadziej niż raz w miesiącu. Wyniki te opublikowano na łamach pisma wydawanego przez Amerykańskie Towarzystwo Serca – "Circulation: Heart Failure".

Spożywanie ryb a choroby serca

Doktor Donald Lloyd-Jones przeprowadził analizę danych dotyczących diety 84 493 kobiet w okresie postmenopauzalnym. Średnia wieku w momencie rozpoczęcia eksperymentu wynosiła 63 lata. Uczestniczki badania podzielono na grupy w zależności od częstotliwości spożywania pieczonej i smażonej ryby.

Do kategorii ryby pieczonej zaliczono takie dania i produkty, jak: tuńczyk w puszce, sałatka z tuńczyka, zapiekanka z tuńczykiem, pieczona/grillowana biała lub ciemna ryba oraz owoce morza (niesmażone).

Dlaczego warto jeść ryby na śniadanie?

Z kolei do kategorii ryby smażonej zaliczono dania ze smażonej ryby (białej lub ciemnej), kanapkę z filetem rybnym i smażone owoce morza. Analizę danych prowadzono przez 10 lat od 1991 roku, a uczestniczki badania same dostarczały informacji o swojej diecie. W tym czasie zanotowano 1858 przypadków niewydolności serca.

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca.

Z kolei kobiety częściej jedzące smażoną rybę miały wyższe BMI niż badane z pierwszej grupy, a ich dieta charakteryzowała się wyższym spożyciem kalorii i mniejszym spożyciem błonnika.

Jaka ryba jest najzdrowsza?

Dotychczasowe badania wskazywały, iż zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA i ALA) mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia przez zapobieganie stanom zapalnym i stresowi oksydacyjnemu, a także normowanie ciśnienia krwi oraz poprawę funkcji naczyń krwionośnych i serca.

W najnowszych badaniach naukowcy udowodnili, że kluczową rolę w zapobieganiu niewydolności serca ma nie tylko ilość spożywanej ryby, ale również jej gatunek oraz sposób przyrządzania. Ciemne ryby (łosoś, makrela) w znacznie większym stopniu sprzyjają ochronie serca przed chorobami niż tuńczyk lub białe ryby (sola, dorsz).

Z kolei jedzenie smażonej ryby powoduje zwiększenie ryzyka niewydolności serca. Już jedna smażona ryba w tygodniu zwiększa prawdopodobieństwo problemów z sercem o 48 proc.

Doktor Lloyd-Jones potwierdził, iż pod wpływem smażenia ryba traci swoje składniki odżywcze i korzystne dla zdrowia właściwości. Jednocześnie w trakcie smażenia wytwarzane są niezdrowe kwasy tłuszczowe trans, które zwiększają ryzyko chorób serca.

"Ryba to bogate źródło chudego białka, które w większym stopniu powinniśmy uwzględnić w naszej diecie, a ograniczyć należy zawarte w niej nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans" – powiedział Lloyd-Jones.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka