Pieczywo chrupkie – skład, jakie wybrać, kiedy jeść
Wiele osób będących na diecie sięga po pieczywo chrupkie, ponieważ przyjęło się, iż te jest mniej kaloryczne. W związku z tym takie osoby odrzucają całkowicie chleb, uważając, że przez niego nie mogą schudnąć. Jaka jest prawda? Czy chleb tuczy, a pieczywo chrupkie nie? Zaraz się dowiecie.
Chrupkie pieczywo zawiera mniej kalorii, bo maksymalnie 35 w jednej kromce, zwykły chleb, mimo tego, że najlepszy na świecie zawiera około 100 kalorii w kromce. Osoby dbające o linie wybiorą pieczywo chrupkie, to zrozumiałe.
1. Pieczywo chrupkie – skład
Pieczywo chrupkie charakteryzuje się tym, że jest bardzo cienkie i kruche. Na półkach sklepowych znajdziemy bardzo szeroki wybór pieczywa chrupkiego, jednak nie każde jest dobrej jakości, dlatego należy dokładnie czytać skład każdego opakowani.
Pieczywo chrupkie dobrej jakości charakteryzuje się tym, że w swoim składzie ma naprawdę mało tłuszczu albo nie zawiera go wcale. Dlatego te małe kromeczki będą odpowiednie dla osób chcących zgubić kilka kilogramów albo dla cukrzyków.
Chleb chrupki powinien mieć obniżoną wartość soli, która jak wiadomo nie jest korzystna w żadnej diecie. Sól bowiem wpływa niekorzystnie na serce.
A co z największym wrogiem dzisiejszych czasów – cukrem? No oczywiście, że dobre pieczywo chrupkie nie powinno go mieć w ogóle, bo po co? Cukier wyrządza naszemu organizmowi same szkody, a znajduje się w większości żywności przetworzonej, dlatego uważajmy i bardzo dokładnie czytajmy etykietki i skład produktów.
Szukajmy natomiast pieczywa chrupkiego, które ma dużą ilość błonnika, który jak wiadomo przyśpiesza metabolizm.
2. Pieczywo chrupkie – jakie wybrać?
Najlepiej by było, aby wybrane przez nas pieczywo chrupkie było wytworzone z pełnego ziarna, ponieważ gdy je zjemy, to nasz cukier nadal będzie na normalnym, statecznym poziomie, a uczucie pełności po jedzeniu będzie nam towarzyszyło dużo dłużej. Zwróćmy też uwagę czy takie pieczywko zawiera jakiekolwiek dodatki ziaren, co będzie kolejnym plusem. Przyjrzyjmy się dokładnie składowi, czy nie ma w nim ukrytych substancji konserwujących. Co ważne wybierajmy pieczywo bez dodatków w postaci serka, czekolady czy jakichkolwiek innych ulepszaczy smaku, to są dodatkowe i puste kalorie!
3. Pieczywo chrupkie – kiedy jeść?
Najlepiej zrobić sobie 3 – 4 kromki pieczya chripkiego na pierwszy posiłek. Można dodać chudej szynki oraz ulubione warzywa. Na kolację możemy również wybrać to rozwiązanie. W ciągu dnia pieczywo chrupkie będzie dobrą przekąską, jednak wybierzmy maksymalne 2 pieczywa na dzień, jeżeli przesadzimy z przekąskami to nie zgubimy zbędnych kilogramów, chyba, że nie mamy tego na celu.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMA
- Czy pieczywo chrupkie typu Vasa jest zdrowe? - odpowiada dietetyk Joanna Wasiluk
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? - odpowiada dietetyk Sławomir Kula
Pieczywo chrupkie ma też tą zaletę, że nie jest drogie, a mamy na rynku naprawdę ogromny wybór tego specjału. Naprawdę powstają coraz lepsze pieczywka chrupkie, producenci znacznie bardziej zaczynają dbać o ich skład, dlatego znajdziemy dobrej jakości pieczywo. Jednak pamiętajmy, aby bardzo dokładnie czytać skład każdego opakowania, bo to, że na zdjęciu wyglądanie ładnie i zdrowo, to wcale nie znaczy, że tak jest.