3 z 8Pierogi z mięsem "Nasze Specjały"
Pierogi z mięsem marki ”Nasze specjały” produkowane są przez Virtu Production sp. z o.o. dla Scamark Polska. Jest to spółka powołana do życia w Polsce przez właścicieli francuskiej sieci handlowej E. Leclerc. To odpowiedź na działania dyskontów, które korzystają z lokalnych dostawców.
- Ilość mięsa w tym półprodukcie jest żenująca i w ogóle nie powinien on istnieć jako pierogi z mięsem. Zawiera też mnóstwo zbędnych i jednocześnie szkodliwych dla organizmu dodatków, do których zalicza się cukier, modyfikowana skrobia czy mąka sojowa - podkreśla Magdalena Dorko-Wojciechowska.
Skład: mąka pszenna, woda, mięso (18 proc.), (mięso wieprzowe (15 proc..), mięso wołowe (3 proc.)), cebula, mąka sojowa, tłuszcz wieprzowy, olej rzepakowy, sól, gluten pszenny, przyprawy (zawierają gorczycę, seler), cukier, skrobia modyfikowana, ekstrakt drożdżowy. Może zawierać jaja, mleko, sezam. Wartość energetyczna 209 kcal, tłuszcz 8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g, węglowodany 24 g w tym cukry 1,6 g , białko 8,9 g, sól 0,85 g
Uwagę zwraca wyjątkowo duża ilość tłuszczów nasyconych, które mogą prowadzić do chorób układu sercowo-naczyniowego, wzrostu poziomu cholesterolu i rozwoju miażdżycy.
Zobacz też: Niezdrowe jedzenie