2 z 8Pierogi z mięsem "SmakMak"
Farsz stanowi tu 25 proc. zawartości produktu, ale z tego tylko 50 proc. to mięso. Realnie mięso stanowi 12,5 proc. całości.
- Producent tego wyrobu zasługuje na uznanie z racji swojej szczerości - komentuje dla WP abcZdrowie Magdalena Dorko – Wojciechowska - trener postaw żywieniowych. Informuje on konsumenta o glutenie w bułce tartej i przyznaje się do wykorzystania sorbinianu potasu (E202), który jest substancją sztuczną i może przyczyniać się do powstawania alergii. Na uwagę zasługuje jednak informacja, która wprowadza wiele zamieszania. Jak ma się 25 proc. farszu do 50 proc. wieprzowiny? - pyta nasz ekspert.
"Prawdziwy mięsny smak" jest więc w swej prawdziwości co najmniej wątpliwy.
Skład: ciasto, woda, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól. Farsz (25 proc.): mięso wieprzowe (50 proc.), woda, warzywa (cebula, marchew, seler), białko sojowe, bułka tarta (zawiera gluten), błonnik pszenny, sól, przyprawy (mogą zawierać soję i sezam). Substancja konserwująca E202. Może zawierać jaja, mleko. Wartość odżywcza produktu w 100 g 255 kcal, tłuszcz 10 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,5 g, węglowodany 38 g, w tym cukry 0,7 g, białko 12 g, sól 0,9 g.
Niepokojąca jest również duża ilość węglowodanów w tym produkcie. Są one niezbędne w diecie, ale w nadmiernych ilościach przyczyniają się do zwiększenia masy ciała i zaburzeń procesów metabolicznych, mogą skutkować m.in. nadwagą, otyłością i cukrzycą.
Zobacz też: Jesz dużo wieprzowiny? Możesz mieć problemy z nerkami (WIDEO)