4 z 8Pierogi z mięsem "U Jędrusia"
- Proszę zwrócić uwagę na ilość mięsa w tym produkcie - 20 proc. Co zatem stanowi 80 proc. tego dania? Dodatki, aromaty i wypełniacze, jak wynika z etykiety. W dodatku półprodukt według definicji oznacza wyrób, który przeszedł wstępne etapy procesu technologicznego, czyli zbiór czynności zmieniających właściwości fizyczne lub chemiczne danego produktu. Oznacza to, że tak przygotowane danie nie ma nic wspólnego z naturalną żywnością i stanowi duże zagrożenie dla metabolizmu - komentuje nasz ekspert.
W składzie znajdziemy też sorbinian potasu, który jest tu zastosowany jako środek konserwujący. U niektórych osób może wywołać reakcję alergiczną, zaczerwienienie oczu, podrażnienie skóry. Z kolei spożycie siarczynów może skutkować alergią, astmą, wstrząsem anafilaktycznym, zaburzeniami pokarmowymi, zawrotami głowy lub spadkami ciśnienia.
Składniki: mąka pszenna, woda, mięso 20 proc. (wieprzowe, wołowe), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), cebula smażona (cebula, olej rzepakowy), teksturat białka sojowego, sól, błonnik pszenny, olej rzepakowy, aromaty, czosnek, pieprz, substancja konserwująca: sorbinian potasu. Może zawierać: mleko, siarczyny, seler, gorczycę. Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 876kJ/208 kcal, tłuszcz 6,9g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g, węglowodany 26 g w tym cukry 0,8 g, błonnik 2,3 g, białko 8,9 g, sól 1,2 g.
W pierogach jest wyjątkowo dużo soli, która może powodować nadciśnienie, a także zatrzymywać wodę w organizmie, co skutkuje zaburzeniami gospodarki wodno-elektrolitowej. Sól szkodzi również nerkom.
Zobacz też: Kalorie w pierogach ruskich - domowe pierogi, pierogi mrożone, dieta