Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Pierś z kurczaka – hodowla kurcząt, wartości odżywcze, kaloryczność

Avatar placeholder
12.04.2021 10:26
Pierś z kurczaka – hodowla kurcząt, wartości odżywcze, kaloryczność
Pierś z kurczaka – hodowla kurcząt, wartości odżywcze, kaloryczność

Mięso z piersi z kurczaka jest w Polsce bardzo popularne. Statystyki podają, że co roku każdy z nas zjada około 27 kg tego mięsa, w tym również piersi z kurczaka. Choć mięso z piersi z kurczaka ma złą opinię, to jednak jego zalety, w tym również niska kaloryczność przemawiają na jego korzyść.

spis treści

1. Cena piersi z kurczaka

Wielu producentów mięsa twierdzi, że niska cena piersi z kurczaka wynika z dużej ilości przetwarzanego mięsa, co pozwala na minimalne zyski przy sprzedaży detalicznej. Obecnie ze względu na koszty hodowcy rezygnują również z antybiotyków, na rzecz tańszych rozwiązań, jak odpowiednie warunki rozwoju kurcząt.

Inną kwestią budzącą niepokój konsumentów piersi z kurczaka jest obecność w mięsie hormonu wzrostu. Jednak normy europejskie zakazują jego stosowania, tak jak i pasz pochodzenia zwierzęcego. Doświadczenia ostatnich lat, takie jak epidemia szalonych krów, sprawiły, że stosowanie takich pasz zostało zakazane.

Osoby kupujące mięso z piersi z kurczaka muszą jednak mieć na uwadze zwykłą ludzką nieuczciwość. Istnieje bowiem wiele hodowli, które nie przestrzegają przepisów, co przekłada się na jakość mięsa z piersi z kurczaka. Jeśli chcemy być pewni jakości mięsa z piersi kurcząt, najlepiej kupować te ekologiczne lub z wolnego wybiegu.

Zobacz film: "Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich?"

Jednak najlepszym rozwiązaniem jest zakup mięsa z piersi z kurczaka bezpośrednio w małych gospodarstwach, co będzie nie tylko gwarantem jakości mięsa, ale też smaku piersi z kurczaka.

Pierś z kurczaka jest to zdrowa i niskokaloryczna opcja idealna na posiłek w czasie diety
Pierś z kurczaka jest to zdrowa i niskokaloryczna opcja idealna na posiłek w czasie diety (Shutterstock)

2. Wartości odżywcze piersi z kurczaka

Mięso z piersi z kurczaka zawiera około 21,8 g białka i 3,7 g tłuszczu w 100 g piersi z kurczaka. Dodatkowo pierś z kurczaka jest źródłem fosforu (210 mg), potasu (370 mg), sodu (116 mg), a także witaminy A, C, D, E i K. Dzięki zawartości białka, pierś z kurczaka jest wybierana przez osoby trenujące na siłowni, ponieważ pozwola uniknąć utraty mięśni w czasie odchudzania.

3. Kaloryczność piersi z kurczaka

Surowa pierś z kurczaka bez skóry ma ok. 98 kcal w 100 g. Głownie z tego powodu pierś z kurczaka jest polecana osobom na diecie i chcącym zredukować ilość kalorii w ciągu dnia. Jednak w zależności od sposobu przygotowania, kaloryczność piersi z kurczaka się zmienia.

Przepisy na pyszny obiad dla zabieganych. Te dania przygotujesz już w 15 minut
Przepisy na pyszny obiad dla zabieganych. Te dania przygotujesz już w 15 minut [8 zdjęć]

Ciasto francuskie, szpinak i żółty ser – połączenie idealne. Jeśli i ty kochasz szpinak za jego prozdrowotne

zobacz galerię

Niestety smażona pierś z kurczaka nie ma już tak niewielu kalorii, jak ta gotowana. Kaloryczność piersi z kurczaka po usmażeniu na oleju nawet bez panierki wzrasta do 235 kcal i 15 g tłuszczu, który może przyczynić się do wzrostu naszej wagi.

Jeśli wcześniej opanierujemy pierś z kurczaka wówczas jej kaloryczność może sięgnąć nawet 268 kcal i aż 19 g tłuszczu. Kurczak z rożna ma 260 kcal i 19 g tłuszczu, a dla porównania pierś z kurczaka ugotowana ma jedynie 131 kcal i tylko 2 g tłuszczu.

Odpowiednio przygotowane mięso z piersi z kurczaka to nie tylko zdrowe, ale też pyszne i niskokaloryczne danie, dlatego warto pamiętać o piersi z kurczaka w naszej diecie. Jednak sposób przygotowania może drastycznie wpłynąć na zmianę kaloryczności piersi z kurczaka.

ZOBACZ TAKŻE:

Należy jednak uważać nie tylko na panierkę i smażenie, ale też na dobór dodatków, które mogą skutecznie zniwelować niską kaloryczność posiłku z piersią z kurczaka. Jeśli chcemy zaoszczędzić kalorie najlepiej przygotować pierś z kurczaka bez skóry, duszoną lub gotowaną na parze bez tłuszczu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze