Pij codziennie sok pomidorowy. Efekty zobaczysz już po kilku tygodniach
Sok pomidorowy zawiera szereg cennych składników odżywczych, które są potrzebne naszemu organizmowi.
Jest bogatym źródłem likopenu, witamin A, C i K, potasu i kwasu nikotynowego. Sok pomidorowy jest niskokaloryczny. W 100 g ma tylko 14 kcal. Taka porcja dostarcza 30 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy C i 9 proc. zalecanej dawki witaminy A.
Naukowcy z Uniwersytetu w Tajwanie zbadali właściwości soku pomidorowego. Zaprosili do badania kobiety w rożnym wieku, różnej narodowości i wagi. Każda z nich przez dwa miesiące piła codziennie szklankę soku pomidorowego. Jakie były efekty kuracji? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Pij codziennie na czczo. Organizm ci się odwdzięczy
Efekt odchudzający
Jednym z zauważalnych efektów w czasie dwumiesięcznej kuracji była utrata masy ciała wśród badanych. Co ciekawe, kobiety podczas eksperymentu nie zmieniły swoich nawyków żywieniowych, nie miały też zaleconej dodatkowej aktywności fizycznej.
Jedyną nowością w ich rozkładzie dnia było wypicie szklanki soku pomidorowego.
Sok pomidorowy bogaty jest w antyoksydanty, które oczyszczają organizm z toksyn i przyśpieszają metabolizm.
Picie soku do śniadania wspomaga również matabolizm tłuszczów.
Obniżony cholesterol
Przed rozpoczęciem kuracji kobiety zostały poddane badaniu krwi w celu określenia stężenia cholesterolu. To samo badanie wykonano po dwóch miesiącach. Okazuje się, że osoby, które piły sok pomidorowy każdego dnia miały niższe stężenie cholesterolu LDL we krwi.
Za ten wynik odpowiada w głównej mierze likopen. Zależność między spożywaniem produktów bogatych w ten składnik a cholesterolem opisali m.in. naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie.
Przeanalizowali oni badania przeprowadzone w ciągu ostatnich 55 lat i doszli do wniosku, że osoby spożywające ponad 25 mg likopenu dziennie mogą zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi o 10 proc.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Poprawa odporności
Kolejnym pozytywnym skutkiem codziennego picia soku pomidorowego jest poprawa odporności. Substancje zawarte w soku, tj. witaminy A, C, B, D, K, antyoksydanty, potas, wapń i fosfor wzmacniają organizm i korzystnie wpływają na pracę układu immunologicznego.
Po sok pomidorowy warto sięgać w okresie jesienno-zimowym kiedy nasz układ odpornościowy jest narażony na wirusy i bakterie.
Zobacz też: Rujnuje nerki i wątrobę. Wystarczą 2 dziennie
Usprawnienie trawienia
Sok pomidorowy wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy. Szczególnie pomocny jest jeśli cierpimy na zaparcia.
Sok bogaty jest w błonnik dlatego działa lekko przeczyszczająco. Warto pić go na śniadanie. Dzięki temu w pełni wykorzystamy jego właściwości. Sok pomidorowy pomaga pozbyć się resztek zalegających w jelitach. Przyśpiesza też proces przemiany materii.
Dobry dla skóry
Antyoksydanty zawarte w soku pomidorowym pomagają zwalczac wolne rodniki. Zapobiegają tym samym procesom starzenia się komórek.
Pijąc sok pomidorowy każdego dnia nie tylko zadbasz o swój organizm, ale też opóźnisz powstawanie zmarszczek. Twoja cera długo będzie świeża, gładka i zachowa młodzieńczy wygląd.
Podczas kupowania soku pomidorowego zwróć uwagę na jego skład. Wybieraj ten z jak najmniejszą ilością sodu. Unikaj też soków zawierających konserwanty i dodatkowe porcje cukru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl