Bogactwo witaminy D. Polacy traktują jak odpad, Francuzi się zajadają

Słysząc hasło ''podroby'' mamy przed oczami zwykle produkty drobiowe lub wieprzowe. Okazuje się, że w kuchni można wykorzystywać nie tylko wątróbkę kurzą czy gęsią, ale również rybną.

Francuzi zajadają się wątróbką z dorsza, u nas najczęściej wyrzucamy ją do kosza, a to ogromny błąd.

Ta niedoceniana część ryby jest bardzo zdrowa i bogata w składniki odżywcze.

Zobacz też: Nadwaga, choroby serca, zmęczenie. Wszystko przez jeden błąd popełniany o poranku

wątróbka z dorsza [123rf.com]wątróbka z dorsza [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Niedoceniona wątróbka rybna [123rf.com]

/ 5Pod lupą naukowców

Ile ryb powinniśmy jeść?
Ile ryb powinniśmy jeść? © Getty Images

Naukowcy z Uniwersytetu w Almerii przebadali 12 najczęściej jedzonych ryb w Hiszpanii. Okazuje się, że wątroby ryb jadalnych, często traktowane jako odpad, są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LCPUFA), zwłaszcza tych z grupy omega-3.

Największe stężenie tych kwasów znajduje się w wątrobie ostrosza drakona i sardeli europejskiej.

Co prawda, nie są one zbyt popularne w naszym kraju, ale z powodzeniem można je zastąpić wątrobą z dorsza. Trzeba tylko zwrócić uwagę na jeden szczegół.

/ 5Uwaga na dorsze bałtyckie

wątróbka z dorsza [123rf.com]
wątróbka z dorsza [123rf.com] © Wątróbka z dorsza w puszcze [123rf.com]

Wątróbki z dorsza sprzedawane są zwykle w formie puszek rybnych. Mogą być w sosie własnym lub pomidorowym. Podczas kupowania warto przeczytać skład produktu i kraj pochodzenia.

Kilka lat temu okazało się bowiem, że wątroby dorszy łowionych w Morzu Bałtyckim są mocno zanieczyszczone dioksynami i furanami.

Bezpieczne do spożycia są wątróbki z dorszy poławianych u wybrzeży Norwegii.

/ 5Bogactwo składników odżywczych

Ryby, które kumulują najwięcej rtęci
Ryby, które kumulują najwięcej rtęci © wp.tv

Wątroba dorsza jest szczególnie ceniona w Rosji. Spożywa się ją jako dodatek do ziemniaków lub w formie pasty do chleba.

Wątróbki z dorsza są cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które w tym produkcie występują w bardzo dobrej proporcji.

Znajdziemy tam też duże ilości witamin A i D, które są szczególnie potrzebne w czasie jesieni i zimy, gdy mamy utrudniony dostęp do słońca.

Dlaczego warto jeść wątróbki z dorsza?

/ 5Właściwości zdrowotne

wątróbka z dorsza [123rf.com]
wątróbka z dorsza [123rf.com] © Wątróbka z dorsza jest źródłem kwasów omega-3 [123rf.com]

Polacy spożywają zbyt mało ryb i przetworów rybnych. Jedząc od czasu do czasu wątróbkę z dorsza dostarczymy do organizmu potężną dawkę kwasów omega-3, które mają szereg właściwości prozdrowotnych.

Pomagają regulować ciśnienie krwi, zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Wykazują działanie przeciwzapalne i ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dieta bogata w kwasy omega-3 polecana jest w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Wątroba z dorsza jest też bogatym źródłem witamin A i D. Pozytywnie wpływają one na układ odpornościowy, zmniejszają też ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów.

/ 5Kto powinien unikać wątroby z dorsza

wątróbka z dorsza nie dla wszystkich [123rf,com]
wątróbka z dorsza nie dla wszystkich [123rf,com] © Wątroba z dorsza nie dla wszystkich [123rf.com]

Ze względu na możliwą zawartość dioksyn i innych toksycznych zanieczyszczeń, wątroba z dorsza nie jest polecana kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Nie powinny jej też spożywać dzieci.

Jeśli chcemy samodzielnie przygotować wątróbkę z dorsza wybierajmy podroby z dorsza łowionego u wybrzeży Norwegii. Takie surowe wątróbki można smażyć lub marynować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka