Bogactwo witaminy D. Polacy traktują jak odpad, Francuzi się zajadają
Słysząc hasło ''podroby'' mamy przed oczami zwykle produkty drobiowe lub wieprzowe. Okazuje się, że w kuchni można wykorzystywać nie tylko wątróbkę kurzą czy gęsią, ale również rybną.
Francuzi zajadają się wątróbką z dorsza, u nas najczęściej wyrzucamy ją do kosza, a to ogromny błąd.
Ta niedoceniana część ryby jest bardzo zdrowa i bogata w składniki odżywcze.
Zobacz też: Nadwaga, choroby serca, zmęczenie. Wszystko przez jeden błąd popełniany o poranku
Pod lupą naukowców
Naukowcy z Uniwersytetu w Almerii przebadali 12 najczęściej jedzonych ryb w Hiszpanii. Okazuje się, że wątroby ryb jadalnych, często traktowane jako odpad, są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LCPUFA), zwłaszcza tych z grupy omega-3.
Największe stężenie tych kwasów znajduje się w wątrobie ostrosza drakona i sardeli europejskiej.
Co prawda, nie są one zbyt popularne w naszym kraju, ale z powodzeniem można je zastąpić wątrobą z dorsza. Trzeba tylko zwrócić uwagę na jeden szczegół.
Uwaga na dorsze bałtyckie
Wątróbki z dorsza sprzedawane są zwykle w formie puszek rybnych. Mogą być w sosie własnym lub pomidorowym. Podczas kupowania warto przeczytać skład produktu i kraj pochodzenia.
Kilka lat temu okazało się bowiem, że wątroby dorszy łowionych w Morzu Bałtyckim są mocno zanieczyszczone dioksynami i furanami.
Bezpieczne do spożycia są wątróbki z dorszy poławianych u wybrzeży Norwegii.
Bogactwo składników odżywczych
Wątroba dorsza jest szczególnie ceniona w Rosji. Spożywa się ją jako dodatek do ziemniaków lub w formie pasty do chleba.
Wątróbki z dorsza są cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które w tym produkcie występują w bardzo dobrej proporcji.
Znajdziemy tam też duże ilości witamin A i D, które są szczególnie potrzebne w czasie jesieni i zimy, gdy mamy utrudniony dostęp do słońca.
Dlaczego warto jeść wątróbki z dorsza?
Właściwości zdrowotne
Polacy spożywają zbyt mało ryb i przetworów rybnych. Jedząc od czasu do czasu wątróbkę z dorsza dostarczymy do organizmu potężną dawkę kwasów omega-3, które mają szereg właściwości prozdrowotnych.
Pomagają regulować ciśnienie krwi, zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Wykazują działanie przeciwzapalne i ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dieta bogata w kwasy omega-3 polecana jest w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Wątroba z dorsza jest też bogatym źródłem witamin A i D. Pozytywnie wpływają one na układ odpornościowy, zmniejszają też ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów.
Kto powinien unikać wątroby z dorsza
Ze względu na możliwą zawartość dioksyn i innych toksycznych zanieczyszczeń, wątroba z dorsza nie jest polecana kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Nie powinny jej też spożywać dzieci.
Jeśli chcemy samodzielnie przygotować wątróbkę z dorsza wybierajmy podroby z dorsza łowionego u wybrzeży Norwegii. Takie surowe wątróbki można smażyć lub marynować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl