Pistacjowa zapiekanka
Ciekawym elementem potrawy jest posypka z pistacji. Oprócz charakterystycznego smaku pistacji, orzechy te mają ogromną, ważną wartość odżywczą.
Składniki:
- 1 dynia,
- 3 łyżki masła,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę czerstwego chleba,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej,
- 2 łyżki posiekanej mięty,
- 1 łyżka posiekanej pietruszki,
- 1/2 szklanki posiekanych pistacji.
Przygotowanie: Dynię obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć kawałki dyni do garnka i zalej wodą, po czym gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie odcedź ją i trochę rozgnieć. Dodaj 2 łyżki masła, sól i pieprz i wymieszaj na w miarę gładką masę. Na patelni, na średnim ogniu, roztop łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i ząbek czosnku i smaż, aż nabiorą koloru. Dodaj przyprawy i zamieszaj. Dodaj pastę z dyni i wciąż mieszaj. Po kilku minutach dodaj kawałki chleba. Po 2-3 minutach odstaw. Na innej patelni rozgrzej olej i wrzuć ząbek czosnku, dodaj przyprawy – cynamon, gałkę, pietruszkę, skórki z cytryny, oliwę i miętę i zamieszaj. Na koniec, na kilka chwil, dodaj orzeszki pistacjowe. Zdejmij z ognia. Masą z dyni wyłóż naczynie żaroodporne, posyp wszystko pistacjami i wsadź do rozgrzanego do 270 stopni piekarnika na 30-35 minut. Na ostatnie 5-7 minut zdejmij pokrywę.
Komentarz: Pistacje są doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też sporo fosforu. Ponadto są bogatym źródłem witaminy B6. Pistacje są od dawna stosowane w medycynie ludowej. Wierzono, że ich właściwości są pomocne w zwalczaniu takich dolegliwości, jak ból zębów czy stwardnienie wątroby.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 270,39 kcal |
Białka | 8,84 g |
Węglowodany | 27,98 g |
Tłuszcze | 15,69 g |
Błonnik | 7,18 g |
Smacznego!