Trwa ładowanie...

Placki ziemniaczane – kalorie, wartości odżywcze i przepisy

Avatar placeholder
24.02.2022 15:47
Placki ziemniaczane to szybka potrawa przygotowywana z surowych ziemniaków.
Placki ziemniaczane to szybka potrawa przygotowywana z surowych ziemniaków. (adobestock)

Placki ziemniaczane są smaczne i bardzo pożywne. Można je przygotować zarówno z warzyw surowych, jak i gotowanych. Podaje się je na różne sposoby, tak na słodko, jak i słono. Świetnie smakują zarówno z jednym skromnym dodatkiem, jak i wieloskładnikowym gulaszem węgierskim. Jakie wartości odżywcze posiadają? Jak je zrobić?

spis treści

1. Jak zrobić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane, inaczej placki kartoflane, to smaczna i prosta potrawa przygotowywana z surowych ziemniaków, jajka, niewielkiej ilości mąki, opcjonalnie także cebuli. Smaży się je na oleju lub smalcu i podaje na ciepło.

Można je serwować na słodko, z cukrem, śmietanką lub twarogiem, a także z konfiturami. W wersji na słono podaje się je ze śmietaną czy pokruszoną bryndzą czy sosem pieczarkowym. Dużą popularnością cieszy się placek po węgiersku podawany z gulaszem.

Przepis na placki ziemniaczane

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Aby przygotować placki ziemniaczane, potrzebne są takie składniki jak:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • pół łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól,
  • olej roślinny do smażenia,
  • drobno starta cebula (opcjonalnie, jeśli placki mają być wytrawne)

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw je na kilka minut, odlej zbierający się sok. Dodaj mąkę, jajko oraz dwie szczypty soli (oraz cebulę). Wymieszaj.

Masę ziemniaczaną nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż placki na średnim ogniu z dwóch stron, po 2 minuty każda. Kładź je na ręczniku papierowym, by odsączyć placuszki z tłuszczu.

Placki po węgiersku – przepis

Placki po węgiersku (placek zbójnicki) to placek ziemniaczany podany z gulaszem: mięsem i warzywami, często także śmietaną. Są nieco grubsze od typowych placków ziemniaczanych, a i większe. To bardzo popularne danie serwowane na Podhalu.

2. Wartości odżywcze placków ziemniaczanych

Porcja 100 g placków ziemniaczanych dostarcza niemal 270 kcal. To danie wysokokaloryczne gównie z racji tego, że smaży się je na tłuszczu. Potrawa zawiera:

  • 6,08 g białka,
  • 14,75 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone (2,496 g), kwasy tłuszczowe jednonienasycone (3,73 g), kwasy tłuszczowe wielonienasycone (7,516 g),
  • 27,81 g węglowodanów,
  • 3,3 g błonnika,
  • 95,0 g cholesterolu.

Placki ziemniaczane zawierają także witaminy i minerały, takie jak:

  • witamina B1 - 0,158 mg,
  • witamina B2 - 0,173 mg,
  • witamina B6 - 0,448 mg,
  • niacyna - 1,672 mg,
  • witamina B12 - 0,29 µg,
  • foliany - 41,0 µg,
  • witamina C - 27,6 mg,
  • witamina A - 32,0 µg,
  • witamina D - 0,3 µg,
  • wapń - 32,0 mg,
  • fosfor - 128,0 mg,
  • potas - 622,0 mg,
  • żelazo - 1,67 mg,
  • magnez - 36,0 mg,
  • cynk - 0,7 mg,
  • miedź - 0,18 mg,
  • selen - 8,9 µg.

Ponadto znajduje się w nich duża ilość sodu (764,0 mg), który w dużej mierze pochodzi z soli dodawanej podczas ich przygotowywania. Placki ziemniaczane są pożywne, smaczne.

Stanowią danie obiadowe. Warto jednak pamiętać, że ich zbyt częsta lub w nadmierna konsumpcja może przyczyniać się do nadwagi i otyłości, a także chorób serca.

3. Przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków

Inną potrawą przygotowaną z ziemniaków są placuszki z gotowanych ziemniaków (najlepiej ugotowane dzień wcześniej), czyli moskole ziemniaczane. Dodaje się do nich mąkę pszenną, owsianą oraz kukurydzianą, sól i wodę, ale można także jajka, maślankę czy zsiadłe mleko.

Danie wywodzi się z regionalnej kuchni Podhala. Placki z gotowanych ziemniaków można smażyć lub piec. Ważne, by były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Tradycyjne moskole podhalańskie powinny być wypiekane w piecu kuchennym na blaszce. Podaje się je z masłem czosnkowym, skwarkami z boczku i cebuli, bryndzą podhalańską, gulaszem, sosem grzybowym czy mięsno-warzywnym.

Aby przygotować moskale, potrzebne są takie składniki jak:

  • kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
  • 500 g mąki pszennej (w przypadku chęci użycia mąki pełnoziarnistej lub owsianej, warto ją wymieszać w proporcji pół na pół ze zwykłą mąką pszenną),
  • 200 ml maślanki albo zsiadłego mleka,
  • sól, pieprz,
  • jajko (opcjonalnie),
  • olej roślinny do smażenia.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę pszenną, maślankę i jajka, dopraw do smaku. Zagnieć ciasto ręką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nasmarowaną olejem ręką formuj nieduże kulki, rozpłaszcz je, nadając kształt placka. Smaż je na patelni z dwóch stron na złocisty kolor. Kładź na ręczniku papierowym, by odsączyć placuszki z tłuszczu.

Niskokaloryczne placki ziemniaczane

Fit placki ziemniaczane można przygotować w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Aby były dietetyczne, warto zrezygnować z mąki lub dodać mąką pełnoziarnistą bądź owsianą.

Fit placki ziemniaczane podaje się z sosem jogurtowym: czosnkowym, ziołowym lub koperkowym, gulaszem drobiowym lub sosem warzywnym. W wersji na słodko sprawdzi się ksylitol.

Do placków ziemniaczanych można dodać inne warzywa, na przykład marchewkę lub przygotować placki z cukinią. Warto także usmażyć lub upiec placki z dyni czy placuszki z cukinii.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze