Placki ziemniaczane – kalorie, wartości odżywcze i przepisy
Placki ziemniaczane są smaczne i bardzo pożywne. Można je przygotować zarówno z warzyw surowych, jak i gotowanych. Podaje się je na różne sposoby, tak na słodko, jak i słono. Świetnie smakują zarówno z jednym skromnym dodatkiem, jak i wieloskładnikowym gulaszem węgierskim. Jakie wartości odżywcze posiadają? Jak je zrobić?
1. Jak zrobić placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane, inaczej placki kartoflane, to smaczna i prosta potrawa przygotowywana z surowych ziemniaków, jajka, niewielkiej ilości mąki, opcjonalnie także cebuli. Smaży się je na oleju lub smalcu i podaje na ciepło.
Można je serwować na słodko, z cukrem, śmietanką lub twarogiem, a także z konfiturami. W wersji na słono podaje się je ze śmietaną czy pokruszoną bryndzą czy sosem pieczarkowym. Dużą popularnością cieszy się placek po węgiersku podawany z gulaszem.
Przepis na placki ziemniaczane
Aby przygotować placki ziemniaczane, potrzebne są takie składniki jak:
- pół kilograma ziemniaków,
- pół łyżki mąki pszennej,
- jajko,
- sól,
- olej roślinny do smażenia,
- drobno starta cebula (opcjonalnie, jeśli placki mają być wytrawne)
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw je na kilka minut, odlej zbierający się sok. Dodaj mąkę, jajko oraz dwie szczypty soli (oraz cebulę). Wymieszaj.
Masę ziemniaczaną nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż placki na średnim ogniu z dwóch stron, po 2 minuty każda. Kładź je na ręczniku papierowym, by odsączyć placuszki z tłuszczu.
Placki po węgiersku – przepis
Placki po węgiersku (placek zbójnicki) to placek ziemniaczany podany z gulaszem: mięsem i warzywami, często także śmietaną. Są nieco grubsze od typowych placków ziemniaczanych, a i większe. To bardzo popularne danie serwowane na Podhalu.
2. Wartości odżywcze placków ziemniaczanych
Porcja 100 g placków ziemniaczanych dostarcza niemal 270 kcal. To danie wysokokaloryczne gównie z racji tego, że smaży się je na tłuszczu. Potrawa zawiera:
- 6,08 g białka,
- 14,75 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone (2,496 g), kwasy tłuszczowe jednonienasycone (3,73 g), kwasy tłuszczowe wielonienasycone (7,516 g),
- 27,81 g węglowodanów,
- 3,3 g błonnika,
- 95,0 g cholesterolu.
Placki ziemniaczane zawierają także witaminy i minerały, takie jak:
- witamina B1 - 0,158 mg,
- witamina B2 - 0,173 mg,
- witamina B6 - 0,448 mg,
- niacyna - 1,672 mg,
- witamina B12 - 0,29 µg,
- foliany - 41,0 µg,
- witamina C - 27,6 mg,
- witamina A - 32,0 µg,
- witamina D - 0,3 µg,
- wapń - 32,0 mg,
- fosfor - 128,0 mg,
- potas - 622,0 mg,
- żelazo - 1,67 mg,
- magnez - 36,0 mg,
- cynk - 0,7 mg,
- miedź - 0,18 mg,
- selen - 8,9 µg.
Ponadto znajduje się w nich duża ilość sodu (764,0 mg), który w dużej mierze pochodzi z soli dodawanej podczas ich przygotowywania. Placki ziemniaczane są pożywne, smaczne.
Stanowią danie obiadowe. Warto jednak pamiętać, że ich zbyt częsta lub w nadmierna konsumpcja może przyczyniać się do nadwagi i otyłości, a także chorób serca.
3. Przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków
Inną potrawą przygotowaną z ziemniaków są placuszki z gotowanych ziemniaków (najlepiej ugotowane dzień wcześniej), czyli moskole ziemniaczane. Dodaje się do nich mąkę pszenną, owsianą oraz kukurydzianą, sól i wodę, ale można także jajka, maślankę czy zsiadłe mleko.
Danie wywodzi się z regionalnej kuchni Podhala. Placki z gotowanych ziemniaków można smażyć lub piec. Ważne, by były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Tradycyjne moskole podhalańskie powinny być wypiekane w piecu kuchennym na blaszce. Podaje się je z masłem czosnkowym, skwarkami z boczku i cebuli, bryndzą podhalańską, gulaszem, sosem grzybowym czy mięsno-warzywnym.
Aby przygotować moskale, potrzebne są takie składniki jak:
- kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
- 500 g mąki pszennej (w przypadku chęci użycia mąki pełnoziarnistej lub owsianej, warto ją wymieszać w proporcji pół na pół ze zwykłą mąką pszenną),
- 200 ml maślanki albo zsiadłego mleka,
- sól, pieprz,
- jajko (opcjonalnie),
- olej roślinny do smażenia.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę pszenną, maślankę i jajka, dopraw do smaku. Zagnieć ciasto ręką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nasmarowaną olejem ręką formuj nieduże kulki, rozpłaszcz je, nadając kształt placka. Smaż je na patelni z dwóch stron na złocisty kolor. Kładź na ręczniku papierowym, by odsączyć placuszki z tłuszczu.
Niskokaloryczne placki ziemniaczane
Fit placki ziemniaczane można przygotować w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Aby były dietetyczne, warto zrezygnować z mąki lub dodać mąką pełnoziarnistą bądź owsianą.
Fit placki ziemniaczane podaje się z sosem jogurtowym: czosnkowym, ziołowym lub koperkowym, gulaszem drobiowym lub sosem warzywnym. W wersji na słodko sprawdzi się ksylitol.
Do placków ziemniaczanych można dodać inne warzywa, na przykład marchewkę lub przygotować placki z cukinią. Warto także usmażyć lub upiec placki z dyni czy placuszki z cukinii.