Płatki jęczmienne - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Płatki jęczmienne są świetną propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie. Według wielu ekspertów płatki jęczmienne to naturalne i bardzo bogate źródło niezastąpionych dla zdrowia składników odżywczych. Płatki jęczmienne są wytwarzane z ziaren jęczmienia z pełnego przemiału. Mogą one stanowić dodatek do musli, jogurtów, owoców lub mleka. Płatki jęczmienne są kojarzone przede wszystkim z dobroczynnym wpływem na żołądek, jednak ich zastosowanie jest dużo szersze.
1. Wartości odżywcze płatków jęczmiennych
Płatki jęczmienne stanowią bogate źródło wartościowych dla naszego organizmu składników. Płatki jęczmienne to przede wszystkim źródło błonnika, dzięki czemu wspomagają one pracę układu pokarmowego i dają uczucie sytości na długo. Płatki jęczmienne to również cenne źródło fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, potasu i witamin z grupy B.
2. Właściwości płatków jęczmiennych
Co bardzo ważne płatki jęczmienne są polecane zarówno w diecie osób dorosłych, jak i dzieci. Dzieje się tak za sprawą antynowotworowego i przeciwwirusowego działania płatków jęczmiennych. Ponadto płatki jęczmienne zawierają substancję zwaną niacyną. Niacyna, czyli witamina PP ma pozytywny wpływ na naszą cerę i wygląd skóry. Z kolei zawartość w płatkach jęczmiennych witamin z grupy B poprawia wygląd włosów i paznokci. A więc choćby ze względów kosmetycznych warto pamiętać o płatkach jęczmiennych w codziennej diecie.
3. Jak leczyć niestrawność?
W medycynie płatki jęczmienne były stosowane od bardzo dawna. Płatki jęczmienne wykorzystywano głównie do leczenia problemów z żołądkiem. Dieta bogata w płatki jęczmienne pomoże się pozbyć uciążliwych problemów żołądkowych, niestrawności i zaparć.
Płatki jęczmienne powinny znaleźć się w diecie osób chcących schudnąć. Dzieje się tak za sprawą obecności w płatkach jęczmiennych błonnika. Błonnik w płatkach jęczmiennych nie tylko daje uczucie sytości, ale też reguluje i wspomaga pracę układu pokarmowego. Płatki jęczmienne poprawiają trawienie, przyspieszają przemianę materii i są doskonałym uzupełnieniem diety.
Płatki jęczmienne warto wykorzystać w kuchni. Jak już wspomniano, płatki jęczmienne mogą być bazą pysznego i zdrowego śniadania. Płatkami jęczmiennymi można z powodzeniem zastąpić płatki kukurydziane, które znajdziemy prawie w każdym domu. Dla wielu osób płatki kukurydziane są już po prostu nudne, dlatego warto wykorzystać na śniadanie płatki jęczmienne. Bardzo ważny jest również fakt, że płatki kukurydziane są często pełne cukru. Jest to kolejny argument, aby jednak skłonić się do zastąpienia płatków kukurydzianych jęczmiennymi. Co ciekawe płatki jęczmienne mogą posłużyć do zagęszczenia sosów i gulaszy.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Co spożywać na śniadanie na diecie redukcyjnej? - odpowiada mgr Patrycja Sankowska
- Co spożywać na śniadanie? - odpowiada mgr Patrycja Sankowska
- W jakich godzinach najlepiej jeść śniadanie? - odpowiada mgr Joanna Wasiluk
Ponadto płatki jęczmienne można wykorzystać również do przygotowania różnego rodzaju wypieków. Płatki jęczmienne mogą wzbogacić smak chleba albo pszennych bułek śniadaniowych. Jednak płatki jęczmienne można wykorzystać również do przygotowania słodkich przekąsek. Płatki jęczmienne są doskonałym dodatkiem do zdrowych domowych batonów, czy też ciasteczek zbożowych, również tych z dodatkiem czekolady.