Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Płatki żytnie - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania, wskazania

Avatar placeholder
13.04.2021 09:50
Płatki żytnie - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania, wskazania
Płatki żytnie - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania, wskazania

Płatki żytnie są bardzo zdrowe. Wytwarzane z ziaren żyta płatki żytnie tworzą niemal tarczę ochronną, dla naszego organizmu. Przede wszystkim płatki żytnie zawierają dużo błonnika, ale są też źródłem wielu witamin i minerałów. Jedząc płatki żytnie, działamy więc profilaktycznie.

spis treści

1. Odżywcze właściwości płatków żytnich

Płatki żytnie mają dużo składników odżywczych. Są one bogatym źródłem takich składników mineralnych jak żelazo, magnez, potas i wapń.

Duża zawartość błonnika w płatkach żytnich usprawnia perystaltykę jelit. Dzięki wprowadzeniu płatków żytnich do diety pozbędziemy się problemu zaparć.

Wśród zalet płatków żytnich należy również pamiętać o tym, że obniżają one cholesterol oraz stężenie glukozy we krwi. Płatki żytnie pomogą nam również pozbyć się niechcianych dodatkowych kilogramów.

Zobacz film: "Jakie płatki wybrać?"

Poza wspomnianymi już składnikami odżywczymi płatki żytnie zawierają również dużo

  • sodu,
  • jodu,
  • cynku,
  • fosforu,
  • manganu,
  • boru,
  • witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, inozytolu, kwasu pantotenowego oraz foliowego).

W płatkach żytnich znajdziemy również lignany. Ten składnik płatków żytnich pomaga w profilaktyce raka piersi, okrężnicy i prostaty oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Płatki żytnie można wykorzystać do wypieku domowego chleba
Płatki żytnie można wykorzystać do wypieku domowego chleba (123rf)

Dzięki wprowadzeniu płatków żytnich do naszej diety poprawimy pracę naszego mózgu oraz całego układu nerwowego. Dzięki systematycznemu jedzeniu płatków żytnich wspomożemy również budowę tkanki mięśniowej, naczynia krwionośne, ale także skórę, włosy i paznokcie.

2. Zastosowanie platków żytnich w kuchni

Płatki żytnie mają zastosowanie głównie w kuchni. Płatki żytnie mogą stać się podstawą pożywnego i zdrowego śniadania. Często jednak płatki żytnie dodaje się do zup warzywnych, a także do zup mlecznych.

Płatki żytnie można też dodawać do wypieków. Można upiec, np. pyszne i zdrowe ciasteczka z płatkami żytnimi, ale też wyśmienity chleb. Warto dodać również płatki żytnie do racuchów, czy domowych batonów.

Świetnymi dodatkami do płatków żytnich będą owoce, również te suszone, a także nabiał, jak jogurt, czy maślanka.

Które zboża są najzdrowsze?
Które zboża są najzdrowsze? [7 zdjęć]

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem

zobacz galerię

3. Przeciwwskazania do stosowania

Choć płatki żytnie są zdrowe i warto o nich pamiętać w swojej diecie, niestety są osoby, które powinny ich unikać. Głównym przeciwwskazaniem do ich spożycia jest gluten.

Płatki żytnie pomimo tego, że zapobiegają wielu chorobom, nie są odpowiednia dla osób, które mają alergie lub nietolerancję glutenu. Spożywanie przez nich płatków żytnich mogłoby doprowadzić do poważnych dolegliwości.

4. Wskazania do stosowania płatków

Płatki żytnie są natomiast odpowiednie dla sportowców. Duża zawartość błonnika w płatkach żytnich sprawia, że dają uczucie sytości na długo. Dodatkowo obecność w płatkach żytnich lignany, która wspomaga budowanie tkanki mięśniowej to kolejny argument, aby sportowcy pamiętali o płatkach żytnich w swojej diecie.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Płatki żytnie są również idealne dla osób, które chcą schudnąć. Dzięki płatkom żytnim dostarczą oni nie tylko porządnej dawki składników odżywczych, ale też nie będą musieli walczyć z napadami głodu, dzięki dużej zawartości błonnika. Pamiętajmy również, że płatki żytnie nie tylko wspomagają nas w odchudzaniu, ale zniwelują uczucie zmęczenia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze