Trwa ładowanie...

"Płynne złoto" naszych babć. Pomoże na jelita i wątrobę

 Katarzyna Prus
10.12.2023 11:00
"Płynne złoto" naszych babć ma niesamowite właściwości
"Płynne złoto" naszych babć ma niesamowite właściwości (Getty Images)

Rosół to jeden z kulinarnych klasyków, ceniony za smak i zdrowotne właciwości. Przepisów na ten polski przysmak nie brakuje, ale warto wypróbować ten tradycyjny - na bulion. Pomoc w walce z przeziębieniem to dopiero początek jego możliwości.

spis treści

1. Płynne złoto

Rosół kolagenowy czyli bulion wraca do łask. To świetna wiadomość, bo ta tradycjna zupa ma do zaoferowania mnóstwo zdrowotnych korzyści. Nie bez powodu jest nazywana jest "płynnym złotem", bo jej działanie jest wszechstronne.

W wywarze znajdziemy kolagen, kwas hialuronowy, potas, wapń i magnez. Zawiera też glutaminę, która jest źródłem energii dla komórek układu odpornościowego.

Rosół kolagenowy to zdrowotna bomba
Rosół kolagenowy to zdrowotna bomba (Getty Images)
Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Taka zupa pomaga nie tylko zwalczyć przeziębienie, ale też wzmacnia stawy i dba o kondycję skóry, włosów i paznokci. Co więcej, wspiera pracę jelit i wątroby, a także łagodzi problemy żołądkowe oraz stany zapalne.

Ponadto rosół kolagenowy jest lekkostrawny, dodaje energii i pomaga w regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym.

Przy takich argumentach nie pozostaje nic innego, jak pobiec do sklepu po składniki i zabrać się za gotowanie.

2. Jak zrobić rosół kolagenowy?

Gotowanie rosołu kolagenowego jest podobne do przyrządzania klasycznego rosołu. Sekret tkwi natomiast w mięsie, które jest jego kluczowym elementem.

Składniki: 1 kg kurzych łapek i szyjek, 1 golonka wieprzowa, 2 nóżki wieprzowe, kości wołowe, podroby, włoszczyzna, przyprawy: sól, pieprz, ocet jabłkowy, liście laurowe, ziele angielskie.

Przygotowanie:

Mięso należy dokładnie umyć i zalać zimną wodą (powinna przykryć mięso). Zaczynamy gotować, a gdy dojdzie do wrzenia, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, jedną łyżkę octu jabłkowego.

Następnie zmiejszamy moc palnika i gotujemy przez ok. pięć godzin. W międzyczasie, po ok. czterech godzinach, dodajemy przygotowaną wcześniej włoszczyznę, doprawiamy solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze