Podnosi ryzyko raka jelit. "Mówię pacjentom, że to nie jest jedzeniem"
- Ultraprzetworzona żywność powoduje wiele zakłóceń w mikrobiocie jelitowej - alarmuje dr Maria Abreu. Ostrzega, że nawet pozornie zdrowa żywność przetworzona może zawierać pewien składnik. To sprawca raka jelita grubego.
W tym artykule:
Pozornie zdrowa żywność. Uwaga na emulgatory
Takie ostrzeżenie zawarła dr Maria Abreu, profesor medycyny, mikrobiologii i immunologii na Uniwersytecie w Miami, w rozmowie ze stacją WSVN.
- Nawet żywność, którą uważamy za zdrową dla nas, może być problemem – podkreśla dr Abreu. - Rzeczy takie jak emulgatory, kremowe rzeczy, jogurty beztłuszczowe i wszystkie te produkty, naprawdę mogą bardzo głęboko zmienić mikrobiom jelitowy - dodaje.
Emulgatory (E400-E495) to dodatek do żywności, który odpowiada za właściwą konsystencję, tj. umożliwia połączenie dwóch substancji, tak by finalny produkt był gładki i kremowy. Dotyczy to m.in. jogurtów, ale też czekolad czy lodów. Odpowiada również za trwałość żywności, zapobiegając np. czerstwieniu pieczywa. W produktach niskotłuszczowych, jak dietetyczny jogurt, emulgatory mają na celu nadanie im cech typowych dla pierwowzoru.
Objawy raka jelita cienkiego
Zwiększają ryzyko raka. Ekspertka ma jedną radę
Zdaniem ekspertki emulgatory w żywności mogą być czynnikiem zwiększającym ryzyko choroby. Substancje zawarte w żywności wysokoprzetworzonej mogą bowiem zmieniać mikrobiom jelitowy i sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym. Te dwa czynniki powiązano w badaniach z wyższym ryzykiem rozwoju nowotworu jelita grubego.
Tymczasem liczba przypadków raka jelit rośnie lawinowo. To jeden z najczęstszych i najbardziej śmiercionośnych nowotworów - na świecie zapada na niego niemal półtora miliona osób. W Polsce co roku diagnozę słyszy 18 tys. osób, co sprawia, że rak jelita grubego jest drugim najczęstszym nowotworem w polskiej populacji.
Specjalistka ds. mikrobiomu jelitowego wyjaśniła, że wraz ze swoim zespołem chce opracować testy, które pozwolą wykryć stan zapalny jelit. Do tego czasu swoim pacjentom udziela tej samej rady: by odżywiali się zdrowo i unikali żywności wysokoprzetworzonej.
- Mówię moim pacjentom, że wszystko, co jest zapakowane w torbę i ma datę ważności do przyszłego roku, nie jest jedzeniem – dodała dr Abreu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- New York Post
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.