Trwa ładowanie...

Podpłomyk - charakterystyka, kalorie, wartości odżywcze, przepis

 Kinga Olchowy
13.10.2021 15:05
Podpłomyki to staropolskie placki pszenne, tradycyjnie wypiekane na piecu kaflowym lub na żarze i wykorzystywane w formie chleba
Podpłomyki to staropolskie placki pszenne, tradycyjnie wypiekane na piecu kaflowym lub na żarze i wykorzystywane w formie chleba (AdobeStock)

Podpłomyki to staropolskie placki pszenne, tradycyjnie wypiekane na piecu kaflowym lub na żarze i wykorzystywane w formie chleba. Słowianie wykorzystywali je niemal do wszystkich potraw Cechuje je bardzo prosty skład i charakterystyczny smak. Dlaczego warto jeść podpłomyki i jak je przygotować?

spis treści

1. Co to są podpłomyki?

Podpłomyki to stary, słowiański wypiek, który dawniej był niezwykle popularny i wykorzystywany do wielu potraw. Obecnie są one raczej przekąską. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a ich przygotowanie nie jest trudne.

Podpłomyki składają się praktycznie tylko z mąki i wody. To rodzaj chlebków lub placków, do których nie używa się drożdży. Potrzebna jest jedynie bardzo wysoka temperatura.

Zobacz film: "Najlepiej WPolsce. Tradycyjna kuchnia mazowiecka. Gdzie dobrze zjeść?"

Tradycyjnie podpłomyki wypiekało się bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu były chrupiące i łatwo się przełamywały w rękach.

2. Kalorie i wartości odżywcze w podpłomykach

W 100 gramach podpłomyków znajduje się ok. 160 kalorii, w tym:

  • 5.5 g białka
  • 1.15 g tłuszczu, w tym 0.15 g kwasów nasyconych
  • 3.8 g błonnika
  • 38 g węglowodanów

Uważa się, że dawniej były one jednym z najbogatszych źródeł błonnika. Wykazują pozytywne działanie na układ pokarmowy, dodatkowo zawierają sporo fosforu oraz witaminy B1.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Rodzaje podpłomyków

Pierwszy przepis na podpłomyki zakładał użycie wyłącznie wody i mąki, jednak z czasem pojawiło się sporo modyfikacji. Niektórzy zamiast wody używają zakwasu, inny zaś kwaśnego mleka. Dzięki temu wypieczone podpłomyki są bardziej puszyste.

Niektórzy w tym celu wykorzystują takżesodę, którą dodają do mąki. Niekiedy mąkę pszenną zastępuje się innymi rodzajami, co poprawia wartości odżywcze placków i zmienia ich smak.

W niektórych regionach Polski do ciasta na podpłomyki dodaje się ziemniaki – są to wtedy tzw. moskole.

Szczególnym rodzajem podpłomyków są te smażone na oleju – nie mają one na sobie tylu charakterystycznych przypaleń, zyskują także chrupiącą skórkę.

4. Jak przygotować współczesne podpłomyki?

Dawniej podpłomyki były przygotowywane na żarze (“pod płomieniem”, stąd nazwa) lub na piecu kaflowym. Dzisiaj można zrobić je na suchej patelni albo w piecu do pizzy.

Aby przygotować podpłomyki, potrzebujemy:

  • ¾ szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczyptę soli

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie owijamy je folią i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na kawałki, formujemy na placki i smażymy na suchej patelni po kilka minut z każdej strony (na wolnym ogniu).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze