Pojawia się po zjedzeniu sera? Z objawami zmaga się 20 proc. Polaków
Uporczywa zgaga po nabiale często jest zgłaszana przez pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą refluksową. Z czego to wynika i co może sugerować? Eksperci przyznają, że nauka nie daje prostej odpowiedzi na te pytania.
1. Dokucza po szklance mleka lub zjedzeniu sera
"Spora część dorosłych Polaków boryka się z problemami żołądkowo-jelitowymi - jednym z ich powikłań może być uczucie uciążliwego palenia w przełyku" - alarmuje w poście opublikowanym w mediach społecznościowych Maciej Zięba, dietetyk kliniczny Instytutu Medycyny Zapobiegawczej.
Alarmuje, że większość osób ze zdiagnozowaną chorobą refluksową uskarża się na zgagę lub zarzucanie treści żołądkowej po zjedzeniu nabiału. Objawy choroby refluksowej to powszechny problem, bo aż 20 proc. Polaków deklaruje, że odczuwa je nawet dwa razy w tygodniu. Na liście produktów problematycznych pacjenci bardzo często umieszczają nie tylko mleko czy ser żółty.
Zgaga, niekiedy pieczenie i ból także w klatce piersiowej, odbijanie się, wreszcie ból gardła, chrypka czy kaszel u wielu chorych nasilają się po spożyciu posiłków bogatych w cukier lub tłuszcz, potraw pikantnych czy smażonych.
2. Skąd się bierze zgaga po nabiale?
Jak zwraca uwagę ekspert Instytutu Medycyny Zapobiegawczej, badania kliniczne, które wykorzystują pomiar pH przełyku, sugerują, że nabiał w diecie "nie ma znaczącego wpływu na częstotliwość występowania tego typu objawów".
Jakie są zatem możliwe przyczyny związku między objawami refluksu a nabiałem? Zdaniem dietetyka winna może być wysoka zawartość tłuszczu w nabiale, alergia bądź nietolerancja białek mleka, która może się manifestować podobnie jak refluks. Wreszcie może to być problem związany po prostu ze zbyt dużą porcją.
"Postać nienadżerkowa - dotycząca 70 proc. pacjentów - zdecydowanie częściej wiąże się ze zgłaszaniem objawów po spożyciu konkretnych produktów. Poza nabiałem również owoców, napojów gazowanych czy zimnych potraw" - pisze autor posta.
Zwraca również uwagę, że nasilenie zgagi może występować w przypadku, gdy poza chorobą refluksową pacjent cierpi z powodu zakażenia bakterią H. pylori, ma SIBO bądź alergie pokarmowe. W takim wypadku ograniczenie nabiału może być szczególnie wskazane.
Przy chorobie refluksowej warto pamiętać również, by:
- unikać spożywania posiłku bezpośrednio przed snem,
- zrezygnować z napojów, które nasilają wydzielanie kwasu solnego i zaburzają pracę dolnego zwieracza przełyku, np. kawy, alkoholu czy soków owocowych,
- spożywać posiłki w umiarkowanej temperaturze, bo zbyt wysoka lub zbyt niska może podrażniać przełyk,
- spożywać niewielkie porcje ok. pięć do sześciu razy dziennie.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl