Trwa ładowanie...

"Pokarm bogów" na cholesterol i serce. Jedz na surowo

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 21.04.2024 15:19
Jedz surowe. Obniża cholesterol, chroni przed miażdżycą
Jedz surowe. Obniża cholesterol, chroni przed miażdżycą (Getty Images)

Choć kojarzy się głównie już z przetworzonymi słodyczami, na surowo ma niezywkłe korzyści dla zdrowia. Ziarna kakaowca to prawdziwy superfood, który warto włączyć do codziennej diety.

spis treści

1. "Pokarm bogów" na surowo

Cenne ziarna pochodzą z drzew kakaowych (Theobroma cacao L.), które rosną w lasach Ameryki Środkowej i Południowej. Łacińska nazwa tej rośliny to w dosłownym tłumaczeniu "pokarm bogów".

Surowych ziaren nie należy na pewno mylić z gotowym przetworzonym produktem, który jest kaloryczną bombą.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Zawierają one ponad 300 składników, które korzystnie wpływają na zdrowie, chroniąc m.in. serce i układ nerwowy.

Wśród nich są: potas, magnez, cynk, wapń, witaminy z grupy B, polifenole.

Ziarna kakaowca są bardzo korzystne dla zdrowia
Ziarna kakaowca są bardzo korzystne dla zdrowia (Getty Images)

Ziarna kakaowca są także źródłem epikatechin, które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie. Mogą również zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca, udarów mózgu i nowotworów.

Ponadto zawierają teobrominę, które zbawiennie działa na serce. Ma też działanie przeciwkaszlowe i jest pomocna w leczeniu astmy.

2. Na miażdżycę i stres

Surowe ziarna kakaowca można kupić w postaci mielonej lub w całości. By przygotować z nich napój, należy je wcześniej starannie zmielić w młynku do kawy, a następnie zagotować w wodzie.

Gotowy napój można wymieszać z mlekiem i dodać cynamonu. Rozdrobnione ziarna kakaowca można dodawać do owsianek lub deserów, a całe - spożywać jak orzechy.

Ziarna kakaowca mają wiele zalet, a do najważniejszych należą: poprawa wrażliwość tkanek na insulinę, co wynika z obecności flawonoli, wsparcie krążenia krwi, poprawa funkcjonowanie wątroby (redukują ryzyko marskości), zmniejszenie stresu oksydacyjnego, obniżenie poziom cholesterolu i ryzyka rozwoju miażdżycy, złagodzenie stresu i pozytywny wpływ na koncentrację, * poprawa nastroju (to zasługa przede wszystkim fenyloetyloaminy i anandamidu).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze