Trwa ładowanie...

Pokonała raka. Lekarka często jadła 3 produkty

Avatar placeholder
14.11.2023 10:07
Pokonała raka w IV stadium. Mówi, że kluczową rolę odegrała dieta
Pokonała raka w IV stadium. Mówi, że kluczową rolę odegrała dieta (Getty Images)

Odile Fernandez jest lekarką rodzinną. Kilka lat temu wygrała walkę z rakiem jajnika w zaawansowanym czwartym stadium. 45-latka jest przekonana, że w jej przypadku kluczowa była zmiana żywieniowych. Chętnie dzieli się swoimi przemyśleniami na temat antyrakowej diety.

spis treści

1. Wygrała walkę z rakiem jajnika

Hiszpańska lekarka chętnie opowiada o swoich doświadczeniach z okresu choroby, by wesprzeć innych pacjentów onkologicznych. Stan Odile Fernandez był bardzo poważny, kiedy zdiagnozowano u niej nowotwór choroba była już w czwartym, najbardziej zaawansowanym stadium. Lekarka dobrze wiedziała, że rokowania nie są dobre, ale postanowiła, że wykorzysta wszelkie możliwości terapeutyczne.

45-latka poddała się wszystkim zaleceniom lekarza prowadzącego, przeszła cykl chemioterapii, ale postanowiła dodatkowo wesprzeć organizm dzięki specjalnej diecie. Po analizie szeregu badań wybrała produkty, które wykazują właściwości antynowotworowe. Dodatkowo wykluczyła z diety wszystkie produkty, które sprzyjają rozwojowi stanu zapalnego, jak czerwone mięso, wysoko przetworzona żywność i alkohol.

Zobacz film: "Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka"
Odile Fernandez opracowała własną dietę antynowotworową
Odile Fernandez opracowała własną dietę antynowotworową (Instagram)

2. Opracowała własną dietę antynowotworową

Odile Fernandez z czasem opracowała własną dietę antyrakową. Jest przekonana, że udało jej się pokonać chorobę nie tylko dzięki chemioterapii, ale właśnie za sprawą leczniczych właściwości naturalnych produktów. Swoją dietę z gotowymi przepisami na dania opisała w książce "Moje przepisy antyrakowe".

Według doktor Fernandez szczególne właściwości antynowotworowe mają trzy warzywa: cebula, czosnek i brokuł.

Okazuje się, że cebula zawdzięcza swoje szczególne właściwości zawartej w niej kwercetynie - to jeden z najpotężniejszych bioflawonoidów. Wykazano, że związek ten zatrzymuje podziały komórkowe i niszczy komórki nowotworowe m.in. w przypadku raka piersi, jajnika, płuc, wątroby, prostaty czy trzustki. W jednym z badań dowiedziono, że regularne sięganie po siedem cebul tygodniowo wyraźnie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Podobne właściwości wykazuje również cebula, która zawiera nie tylko duże dawki kwercetyny, ale również alliny - związku o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych oraz immunomodulujących. Dla uzyskania zdrowotnych korzyści wystarczy codziennie spożywać ok. 1-2 ząbków czosnków.

Dr Fernandez do listy produktów antynowotworowych dodała także brokuł. Podobnie, jak inne warzywa krzyżowe, jak kalafior, kapusta czy rzepa, brokuły zawierają w swoim składzie glukozynolany. Badania potwierdziły potencjał antynowotworowy glukozynolanów, wskazując, że mogą one chronić m.in. przed takimi chorobami, jak rak jelita grubego, piersi czy prostaty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze