Trwa ładowanie...

Polacy boją się, że są trujące. Broń przeciwko cukrzycy, nowotworom, stanom zapalnym wątroby

 Karolina Rozmus
31.08.2023 08:25
Polacy boją się, że jej owoce są trujące. Nic bardziej mylnego
Polacy boją się, że jej owoce są trujące. Nic bardziej mylnego (Getty Images)

Owocuje latem. Jego drobne, ciemne owoce budzą jednak obawy z uwagi na rzekome szkodliwe działanie. Tymczasem zwana też śliwką kocierpką czeremcha ma szereg zalet.

spis treści

1. Zdrowa, ale unikaj pestek. Tam kryje się trucizna

Czeremcha podobnie jak głóg, pigwowiec i jeżyny, należy do rodziny różowatych. Porasta Azję Mniejszą, zachodnią Syberię i Europę.

W Polsce znana jest od setek lat pod kilkoma nazwami: śliwa kocierpka, trzemcha lub smrodynia. U nas w kraju występują dwa gatunki – czeremcha zwyczajna (Padus avium) i czeremcha amerykańska zwana także spóźnioną (Padus serotina). Można ją dojrzeć nad brzegami rzek i stawów czy jezior, wielu z nas ma ją również w swoim ogrodzie głównie dla jej walorów wizualnych czy zapachowych.

Zobacz film: "Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie"

Kwitnąca czeremcha bowiem wydziela przyjemną, intensywną woń. Czeremcha zwyczajna owocuje już w lipcu, amerykańska - miesiąc później. Owoce najlepiej zbierać, gdy są błyszczące, czyli nawet na przełomie sierpnia i września. Lepiej z tym nie zwlekać, bo przejrzałe owoce stają się gorzkie.

Owoce czeremchy są jadalne
Owoce czeremchy są jadalne (Pixabay)

Warto korzystać z dobrodziejstw czeremchy wbrew obiegowej opinii, jakoby miała być trująca. Tymczasem jest w takim samym stopniu trująca jak śliwki, wiśnie czy jabłka. Źródłem wątpliwości jest obecność glikozydów cyjanogennych, m.in. amigdaliny. Te jednak znajdują się w pestkach. Owoce pozbawione pestkach można jeść bez obaw.

2. Na odporność i objawy infekcji

Słodkie, ale zarazem cierpkie nie smakują zbyt dobrze na surowo, za to zyskują wyśmienity smak po obróbce termicznej. Z owoców czeremchy można zrobić galaretki, dżemy, konfitury i nalewki, a nawet je suszyć. Są świetnym dodatkiem do dań i deserów, ale przede wszystkim mają szereg właściwości prozdrowotnych. Poza spożywaniem owoców czeremchy można suszyć kwiaty, liście i korę, a następnie przygotowywać z nich napar.

Podobnie jak czarny bez, owoce czeremchy są źródłem witaminy C, potasu, karotenoidów, antocyjanów i rutyny. Wspierają układ odpornościowy, wykazują też działanie antyoksydacyjne i moczopędne.

Mogą też poprawiać perystaltykę jelit, ponieważ mają działanie przeczyszczające. W sezonie infekcyjnym napary oraz przetwory z czeremchy mogą okazać się wsparciem podczas typowych dolegliwości, takich jak ból gardła i kaszel.

Z uwagi na wysokie stężenie przeciwutleniaczy i substancji czynnych w owocach czeremchy surowiec ten może zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca czy miażdżycy, a nawet zmniejszać ryzyko cukrzycy i chorób nowotworowych.

Kwiaty czeremchy są źródłem flawonoidów i olejków eterycznych. Uznaje się, że mogą łagodzić nerwobóle i stany zapalne wątroby. Z kolei liście poza flawonoidami zawierają kwasy fenolowe. Działają antyseptycznie i ściągająco. Już medycyna ludowa doceniała je z uwagi na korzystne działanie w przypadku ukąszeń owadów i węży oraz przy leczeniu ran.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze