Polacy boją się, że są trujące. Broń przeciwko cukrzycy, nowotworom, stanom zapalnym wątroby
Owocuje latem. Jego drobne, ciemne owoce budzą jednak obawy z uwagi na rzekome szkodliwe działanie. Tymczasem zwana też śliwką kocierpką czeremcha ma szereg zalet.
1. Zdrowa, ale unikaj pestek. Tam kryje się trucizna
Czeremcha podobnie jak głóg, pigwowiec i jeżyny, należy do rodziny różowatych. Porasta Azję Mniejszą, zachodnią Syberię i Europę.
W Polsce znana jest od setek lat pod kilkoma nazwami: śliwa kocierpka, trzemcha lub smrodynia. U nas w kraju występują dwa gatunki – czeremcha zwyczajna (Padus avium) i czeremcha amerykańska zwana także spóźnioną (Padus serotina). Można ją dojrzeć nad brzegami rzek i stawów czy jezior, wielu z nas ma ją również w swoim ogrodzie głównie dla jej walorów wizualnych czy zapachowych.
Kwitnąca czeremcha bowiem wydziela przyjemną, intensywną woń. Czeremcha zwyczajna owocuje już w lipcu, amerykańska - miesiąc później. Owoce najlepiej zbierać, gdy są błyszczące, czyli nawet na przełomie sierpnia i września. Lepiej z tym nie zwlekać, bo przejrzałe owoce stają się gorzkie.
Warto korzystać z dobrodziejstw czeremchy wbrew obiegowej opinii, jakoby miała być trująca. Tymczasem jest w takim samym stopniu trująca jak śliwki, wiśnie czy jabłka. Źródłem wątpliwości jest obecność glikozydów cyjanogennych, m.in. amigdaliny. Te jednak znajdują się w pestkach. Owoce pozbawione pestkach można jeść bez obaw.
2. Na odporność i objawy infekcji
Słodkie, ale zarazem cierpkie nie smakują zbyt dobrze na surowo, za to zyskują wyśmienity smak po obróbce termicznej. Z owoców czeremchy można zrobić galaretki, dżemy, konfitury i nalewki, a nawet je suszyć. Są świetnym dodatkiem do dań i deserów, ale przede wszystkim mają szereg właściwości prozdrowotnych. Poza spożywaniem owoców czeremchy można suszyć kwiaty, liście i korę, a następnie przygotowywać z nich napar.
Podobnie jak czarny bez, owoce czeremchy są źródłem witaminy C, potasu, karotenoidów, antocyjanów i rutyny. Wspierają układ odpornościowy, wykazują też działanie antyoksydacyjne i moczopędne.
Mogą też poprawiać perystaltykę jelit, ponieważ mają działanie przeczyszczające. W sezonie infekcyjnym napary oraz przetwory z czeremchy mogą okazać się wsparciem podczas typowych dolegliwości, takich jak ból gardła i kaszel.
Z uwagi na wysokie stężenie przeciwutleniaczy i substancji czynnych w owocach czeremchy surowiec ten może zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca czy miażdżycy, a nawet zmniejszać ryzyko cukrzycy i chorób nowotworowych.
Kwiaty czeremchy są źródłem flawonoidów i olejków eterycznych. Uznaje się, że mogą łagodzić nerwobóle i stany zapalne wątroby. Z kolei liście poza flawonoidami zawierają kwasy fenolowe. Działają antyseptycznie i ściągająco. Już medycyna ludowa doceniała je z uwagi na korzystne działanie w przypadku ukąszeń owadów i węży oraz przy leczeniu ran.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl