Trwa ładowanie...

Polacy dodają na potęgę. To najgorszy wybór

Avatar placeholder
Dominika Najda 23.06.2023 13:27
Często trafia do naszych posiłków, a to najbardziej szkodliwa przyprawa
Często trafia do naszych posiłków, a to najbardziej szkodliwa przyprawa (Getty Images)

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek potrawę bez przypraw. Dodatki sprawiają, że jedzenie jest smaczniejsze i przyjemniej pachnie. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie dodatki wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

spis treści

1. Szkodliwe dodatki w żywności

Do mieszanek przypraw producenci często dodają różne substancje i składniki, by nasycić smak, przedłużyć ich przydatność, a nawet poprawić ich wygląd. Te substancje nie są jednak obojętne dla naszego zdrowia, a często wręcz szkodzą.

Najczęściej trafiają tam barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaku. Co ciekawe, znajdziemy je w popularnej przyprawie, która znajduje się praktycznie w każdym polskim domu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
Jarzynka występuje pod wieloma nazwami
Jarzynka występuje pod wieloma nazwami (Pixabay)

2. Najgorsza przyprawa

Tzw. jarzynka, to gotowa przyprawa, która cieszy się ogromną popularnością. Jest produkowana przez wiele firm i występuje pod wieloma różnymi nazwami, a Polacy bardzo chętnie wykorzystują ją, by wzmocnić smak zup, sosów czy surówek.

Jest bardzo słona i zawiera mnóstwo glutaminianu sodu. Niesławny już wzmacniacz smaku znajdziemy też w kostkach bulionowych i bazach do rosołu, które również są niezwykle popularne w naszym kraju.

Czym jest glutaminian sodu i dlaczego znajduje się w tak wielu produktach? Ten aminokwas oznaczony jest symbolem E621, co oznacza sól jednosodową kwasu glutaminowego. Jest wytwarzany syntetycznie podczas fermentacji białek.

Spożywanie glutaminianu sodu w nadmiarze wiąże się z wieloma skutkami ubocznymi. Może powodować nadwrażliwość pokarmową, a także wywoływać ataki astmy i pokrzywkę. Powiązano go także z silnymi bólami głowy.

W "jarzyce" oprócz soli, która jest jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko rozwoju nadciśnienia, znajdziemy też cukier. Jego nadmierne ilości w diecie mogą przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości, które już są plagą w naszym kraju.

Lepszym wyborem będą świeże lub suszone zioła, które nie tylko podkręcą smak dania, ale także wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze