Polacy go uwielbiają. Niewielu wie, ze zwiększa ryzyko zakrzepicy
Powstające w naczyniach krwionośnych zakrzepy mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Okazuje się, że jednym z czynników ryzyka ich powstawania jest dieta obfitująca w pewien składnik. Odpowiada on za wysoki poziom złego cholesterolu, a w konsekwencji za zgubną dla żył miażdżycę.
W tym artykule:
Te napoje mogą powodować zakrzepicę
O miażdżycy będącej skutkiem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu najczęściej mówi się w kontekście źle zbilansowanej diety obfitującej w produkty przetworzone oraz tłuszcz. Okazuje się, że elementem diety, który może przyczynić się do choroby, jest także to, co pijemy.
Podwyższony poziom lipoprotein niskiej gęstości, potocznie zwanych "złym" cholesterolem, a także stres oksydacyjny oraz stany zapalne potęgują ryzyko miażdżycy. Za tymi problemami natomiast stać może cukier.
Miażdżyca, a także otyłość z kolei to podwyższone ryzyko zakrzepicy. Tworzące się w żyłach zakrzepy utrudniają lub wręcz uniemożliwiają prawidłowy przepływ krwi. Najczęściej groźne zatory powstają w żyłach głęboko położonych, w obrębie ud czy bioder, a nawet wątroby. Gdy jednak zakrzep oderwie się od ściany żyły, może przemieścić się do naczyń płucnych, w kilka sekund prowadząc do zatoru w płucach.
Napoje gazowane gorsze niż słodycze
Te napoje mogą zwiększać ryzyko zakrzepicy
Cukier ma działanie prozapalne, odpowiada za podwyższone ryzyko hipercholesterolemii, może też, nasilając stany zapalne, promować przyspieszoną agregację płytek krwi.
Według ekspertów z Cleveland Clinic "dieta bogata w cukier sprawia, że twoja wątroba syntetyzuje więcej "złego" cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), a w dodatku powoduje obniżenie poziomu tego "dobrego" cholesterolu.
Unikanie cukru to jednak nie tylko rezygnacja z ciastek, ale też z napojów takich jak:
- napoje gazowane,
- soki dosładzane cukrem, w tym także tzw. nektary,
- napoje energetyczne,
- syropy, tzw. koncentraty soków do rozcieńczania z wodą.
- Napoje gazowane czy piwa bezalkoholowe smakowe to nic dobrego – bomba kaloryczna przeładowana cukrem – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny i dodaje, że prozapalne działanie cukru odbija się negatywnie na całym organizmie.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.