Trwa ładowanie...

Polacy ją uwielbiają. Śliwkówka usuwa złogi z jelit i poprawia trawienie

 Kamil S. Sikora
27.09.2022 20:58
Jakie właściwości ma nalewka śliwkowa?
Jakie właściwości ma nalewka śliwkowa? (Adobe Stock)

Śliwki doskonale sprawdzają się w kuchni jako składnik powideł, soków, sosów, ciast, deserów, pierogów, knedli i potraw z dodatkiem mięs. Z tych pysznych owoców można również przyrządzić nalewkę o wielu prozdrowotnych właściwościach. Prosty przepis na ten domowy preparat znajdziesz poniżej.

spis treści

1. Niezwykłe właściwości domowej śliwkówki

W śliwkach znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, pektyny oraz kwas chlorogenowy i noechlorogenowy. Dzięki zawartości wielu cennych elementów śliwki podnoszą naszą odporność na infekcje, usprawniają proces trawienny i pomagają usunąć złogi zalegające w układzie pokarmowym.

Dzięki obecności antyoksydantów te smaczne owoce opóźniają proces starzenia, a także chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Domowa nalewka przygotowana na bazie śliwek wspomaga prawidłowe trawienie, dlatego warto po nią sięgać szczególnie po zjedzeniu ciężkostrawnej potrawy. Poza tym ten domowy preparat rozgrzewa organizm, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia, wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego i poprawia samopoczucie.

2. Jak przygotować nalewkę ze śliwek?

Składniki śliwkówki:

  • 1 kg śliwek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 litra spirytusu.

Na początek śliwki dokładnie myjemy, wyjmujemy z nich pestki, kroimy na połówki i wrzucamy do większego słoika. Następnie owoce zasypujemy cukrem, zakręcamy pojemnik i odstawiamy na ok. trzy dni, żeby śliwki puściły sok. Potem naszą mieszaninę zalewamy spirytusem i zakręcony słój odstawiamy na trzy-cztery tygodnie.

Przez ten czas należy regularnie mieszać składniki. Po upływie kilku tygodni miksturę należy przefiltrować za pomocą gazy lub bibuły filtracyjnej. Na koniec nalewkę przelewamy do ciemnych butelek i zostawiamy na co najmniej trzy miesiące w ciemne i ciepłe miejsce. Domową miksturę najlepiej spożywać po półrocznym leżakowaniu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze