Trwa ładowanie...

Nalewka z pigwy – właściwości, zastosowanie i przygotowanie

Nalewka z pigwy jest nie tyko pyszna, ale i zdrowa. Wzmacnia organizm, pomaga pozbyć się infekcji i chandry. Wspiera w okresie przesilenia, gdy nietrudno o chorobę czy spadek formy. Zdecydowanie warto mieć ją pod ręką. Jak przygotować nalewkę z pigwy? Na co pomaga?

Zobacz film: "Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie"

spis treści

1. Co to jest nalewka z pigwy?

Nalewka z pigwy to skuteczne lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości oraz poprawę odporności organizmu. Owoce pigwy to źródło wielu witamin, które w połączeniu z alkoholem czy miodem wzmacniają swoje właściwości.

Pigwa, gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych, jest jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa. Pochodzi z obszarów Azji, choć rozprzestrzeniła się również w innych regionach. W Polsce spotykana jest tylko w uprawie. Ten ozdobny krzew lub drzewo rośnie zarówno w ogrodach, jak i parkach. Może osiągnąć wysokość nawet 5 metrów. Kwitnie późną wiosną. Jej owoce - aromatyczne i żółte - zaczynają dojrzewać jesienią.

Owoce pigwy są pokryte woskowym nalotem. Mają kształt jabłka lub gruszki, ale smakiem przypominają cytryny. Ich wnętrze jest twarde oraz kwaśne - i bardzo zdrowe. To dlatego pigwa jest chętnie wykorzystywana do przygotowywania nalewek, syropów, dżemów, soków i maceratów. Warto pamiętać, że choć owoce pigwy dojrzewają w październiku, do spożycia nadają się później, kiedy zmienią barwę z zielonej na żółtą.

Z pigwą bardzo często mylony jest pigwowiec. To niski krzew, osiągający wysokość maksymalnie 2 metrów. Ma czerwone, różowe i pomarańczowe kwiaty, które pojawiają się w kwietniu i maju. Jego owoce są dużo mniejsze od owoców pigwy. Nie nadają się do spożycia od razu po zerwaniu z krzaka. Wymagają przetworzenia.

Jak odróżnić owoce pigwy od owoców pigwowca? To proste. Pigwy są duże – przypominają jabłka lub gruszki. Z kolei owoce pigwowca wyglądają jak malutkie jabłuszka.

2. Właściwości lecznicze nalewki z pigwy

Pigwa - a więc i nalewka z pigwy - to cenne źródło składników odżywczych. W jej składzie znajduje się między innymi:

  • witamina C (ma więcej witaminy C niż cytryny),
  • witaminy z grupy B,
  • żelazo,
  • wapń,
  • garbniki,
  • pektyny,
  • potas,
  • miedź,
  • magnez,
  • fosfor.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nalewka z pigwy ma wiele właściwości prozdrowotnych:

  • wzmacnia układ odpornościowy, wspiera jego pracę, poprawia kondycję organizmu,
  • stanowi skuteczną broń przeciwko wolnym rodnikom,
  • łagodzi objawy przeziębienia,
  • wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, usprawnia krążenie krwi,
  • łagodzi niestrawność i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawia przemianę materii,
  • łagodzi dolegliwości związane z przesileniem jesiennym czy wiosennym, takie jak znużenie, zniechęcenie czy napady senności.

Oprócz tradycyjnej nalewki z pigwy (nalewka z pigwy na spirytusie, nalewka z pigwy na bimbrze, nalewka z pigwy na wódce) można przygotować także nalewkę z pigwy z miodem oraz sok, syrop, macerat lub konfitury. One także doskonale smakują i są cennym źródłem witamin i minerałów.

3. Jak stosować pigwówkę?

Z nalewką z pigwy nie należy przesadzać, ponieważ zawiera dużo alkoholu. Aby odczuć jej zdrowotne właściwości i działanie, wystarczy jeden mały kieliszek dziennie.

Pigwówka powinna być spożywana w małych ilościach, w sezonie jesienno-zimowym systematycznie. Dzięki temu pomaga uniknąć infekcji. Aby mogły z niej korzystać dzieci oraz osoby zmagające się z infekcją, które zażywają leki, warto sięgać po bezalkoholową nalewkę z pigwy na miodzie.

Nalewka z pigwy bywa również stosowana w celu wsparcia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Pomaga również na jesienny spadek formy, a i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze wieczory.

4. Przepis na nalewkę z pigwy

Nalewkę z pigwy można przygotować na kilka różnych sposobów, zarówno na spirytusie, jak i na miodzie. Aby ją przyrządzić w wersji klasycznej, należy przygotować:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 litra spirytusu 95 procent,
  • 0,5 litra wódki 40 procent.

Jak zrobić nalewkę z pigwy?

Należy zacząć od dokładnego umycia owoców. Nie trzeba ich obierać, choć konieczne jest usunięcie gniazd. Kolejny krok to pokrojenie ich na małe kawałki i wsypanie ich do dużego słoja. Ważne, by każdą warstwę przykryć cukrem.

Słój z zawartością należy odstawić w chłodne miejsce na kilka dni, co jakiś czas wstrząsając. Gdy owoce puszczą sok, trzeba dodać wódkę – i wstrząsnąć. Następnie wlać spirytus.

Słój trzeba odstawić na co najmniej dwa miesiące. Nalewka powinna zmienić kolor na jasnożółty. Potem wystarczy ją przecedzić i przelać do butelek – i znów odstawić na co najmniej dwa miesiące, by dojrzała. Gotowa nalewka z pigwy ma bursztynowy kolor.

Przepis podstawowy można wzbogacać różnymi dodatkami, na przykład cynamonem czy wanilią, anyżem bądź goździkami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.