Nalewka z pigwy – właściwości, zastosowanie i przygotowanie
Nalewka z pigwy jest nie tyko pyszna, ale i zdrowa. Wzmacnia organizm, pomaga pozbyć się infekcji i chandry. Wspiera w okresie przesilenia, gdy nietrudno o chorobę czy spadek formy. Zdecydowanie warto mieć ją pod ręką. Jak przygotować nalewkę z pigwy? Na co pomaga?
1. Co to jest nalewka z pigwy?
Nalewka z pigwy to skuteczne lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości oraz poprawę odporności organizmu. Owoce pigwy to źródło wielu witamin, które w połączeniu z alkoholem czy miodem wzmacniają swoje właściwości.
Pigwa, gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych, jest jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa. Pochodzi z obszarów Azji, choć rozprzestrzeniła się również w innych regionach. W Polsce spotykana jest tylko w uprawie. Ten ozdobny krzew lub drzewo rośnie zarówno w ogrodach, jak i parkach. Może osiągnąć wysokość nawet 5 metrów. Kwitnie późną wiosną. Jej owoce - aromatyczne i żółte - zaczynają dojrzewać jesienią.
Owoce pigwy są pokryte woskowym nalotem. Mają kształt jabłka lub gruszki, ale smakiem przypominają cytryny. Ich wnętrze jest twarde oraz kwaśne - i bardzo zdrowe. To dlatego pigwa jest chętnie wykorzystywana do przygotowywania nalewek, syropów, dżemów, soków i maceratów. Warto pamiętać, że choć owoce pigwy dojrzewają w październiku, do spożycia nadają się później, kiedy zmienią barwę z zielonej na żółtą.
Z pigwą bardzo często mylony jest pigwowiec. To niski krzew, osiągający wysokość maksymalnie 2 metrów. Ma czerwone, różowe i pomarańczowe kwiaty, które pojawiają się w kwietniu i maju. Jego owoce są dużo mniejsze od owoców pigwy. Nie nadają się do spożycia od razu po zerwaniu z krzaka. Wymagają przetworzenia.
Jak odróżnić owoce pigwy od owoców pigwowca? To proste. Pigwy są duże – przypominają jabłka lub gruszki. Z kolei owoce pigwowca wyglądają jak malutkie jabłuszka.
2. Właściwości lecznicze nalewki z pigwy
Pigwa - a więc i nalewka z pigwy - to cenne źródło składników odżywczych. W jej składzie znajduje się między innymi:
- witamina C (ma więcej witaminy C niż cytryny),
- witaminy z grupy B,
- żelazo,
- wapń,
- garbniki,
- pektyny,
- potas,
- miedź,
- magnez,
- fosfor.
Nalewka z pigwy ma wiele właściwości prozdrowotnych:
- wzmacnia układ odpornościowy, wspiera jego pracę, poprawia kondycję organizmu,
- stanowi skuteczną broń przeciwko wolnym rodnikom,
- łagodzi objawy przeziębienia,
- wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, usprawnia krążenie krwi,
- łagodzi niestrawność i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawia przemianę materii,
- łagodzi dolegliwości związane z przesileniem jesiennym czy wiosennym, takie jak znużenie, zniechęcenie czy napady senności.
Oprócz tradycyjnej nalewki z pigwy (nalewka z pigwy na spirytusie, nalewka z pigwy na bimbrze, nalewka z pigwy na wódce) można przygotować także nalewkę z pigwy z miodem oraz sok, syrop, macerat lub konfitury. One także doskonale smakują i są cennym źródłem witamin i minerałów.
3. Jak stosować pigwówkę?
Z nalewką z pigwy nie należy przesadzać, ponieważ zawiera dużo alkoholu. Aby odczuć jej zdrowotne właściwości i działanie, wystarczy jeden mały kieliszek dziennie.
Pigwówka powinna być spożywana w małych ilościach, w sezonie jesienno-zimowym systematycznie. Dzięki temu pomaga uniknąć infekcji. Aby mogły z niej korzystać dzieci oraz osoby zmagające się z infekcją, które zażywają leki, warto sięgać po bezalkoholową nalewkę z pigwy na miodzie.
Nalewka z pigwy bywa również stosowana w celu wsparcia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Pomaga również na jesienny spadek formy, a i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze wieczory.
4. Przepis na nalewkę z pigwy
Nalewkę z pigwy można przygotować na kilka różnych sposobów, zarówno na spirytusie, jak i na miodzie. Aby ją przyrządzić w wersji klasycznej, należy przygotować:
- 1 kg owoców pigwy,
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 litra spirytusu 95 procent,
- 0,5 litra wódki 40 procent.
Jak zrobić nalewkę z pigwy?
Należy zacząć od dokładnego umycia owoców. Nie trzeba ich obierać, choć konieczne jest usunięcie gniazd. Kolejny krok to pokrojenie ich na małe kawałki i wsypanie ich do dużego słoja. Ważne, by każdą warstwę przykryć cukrem.
Słój z zawartością należy odstawić w chłodne miejsce na kilka dni, co jakiś czas wstrząsając. Gdy owoce puszczą sok, trzeba dodać wódkę – i wstrząsnąć. Następnie wlać spirytus.
Słój trzeba odstawić na co najmniej dwa miesiące. Nalewka powinna zmienić kolor na jasnożółty. Potem wystarczy ją przecedzić i przelać do butelek – i znów odstawić na co najmniej dwa miesiące, by dojrzała. Gotowa nalewka z pigwy ma bursztynowy kolor.
Przepis podstawowy można wzbogacać różnymi dodatkami, na przykład cynamonem czy wanilią, anyżem bądź goździkami.