Ekspert ostrzega przed popularnym warzywem. "Wyrzuć go!"
To nieodłączny element diety w wielu europejskich krajach. Przeciętny Polak zjada aż 100 kg rocznie. Zdrowe i tanie warzywo może jednak stać się trujące. Ekspert wyjaśnia, kiedy pod żadnym pozorem nie należy go jeść.
1. Trujące ziemniaki. Ekspert ostrzega
W naszym kraju ziemniaki to podstawa diety, bo statystyczny Polak spożywa ok. 100 kg rocznie. Rekordzistami są jednak Białorusini, którzy zjadają nawet 170 kg. Na drugim miejscu plasuje się Ukraina, bo mieszkaniec tego kraju spożywa 126 kg ziemniaków rocznie. Nie ma powodu do obaw: ziemniaki są bogate w kluczowy dla serca potas, ale też fosfor, magnez, cynk czy miedź. Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Mogą stanowić element zdrowej zrównoważonej diety, ale pod jednym warunkiem.
Pablo Ojeda, hiszpański ekspert żywieniowy wyjaśnia, że gdy na ziemniakach pojawią się kiełki, nie należy ich już jeść.
- Jeśli ziemniaki kiełkują, wyrzuć je – radził Ojeda podczas występu w hiszpańskim programie telewizyjnym "Más Vale Tarde". - Gdy ziemniak trochę kiełkuje, zaakceptuję to. Ale gdy już zakwitł jak kwiat, wyrzuć go!
Niebezpieczeństwo tkwi w zdolności rośliny ziemniaka do wytwarzania małych zielonych owoców przypominających pomidorki koktajlowe, które zawierają szkodliwy związek chemiczny zwany solaniną.
Nawet jeśli zauważysz łodygi, samo ich usunięcie nie wystarczy. Solanina przenika do bulwy, co sprawia, że ziemniak zamienia się w truciznę.
2. Uwaga na solaninę w ziemniakach
Bogate w solaninę kiełki mogą w skrajnych przypadkach wywoływać poważne choroby – w końcu należą do tej samej rodziny, co trująca pokrzyk wilcza jagoda. Ich spożycie może prowadzić do wymiotów i biegunki. Już nawet kontakt ze skórą może powodować zaczerwienienie, swędzenie i obrzęk.
Ogrodnicy są zachęcani do usuwania kwiatów z sadzonek ziemniaka nie tylko dlatego, że mogą być toksyczne dla małych dzieci czy zwierząt domowych, ale także dlatego, że przycinanie wpływa pozytywnie na wzrost samych bulw.
Właściwe przechowywanie ziemniaków jest również kluczowe. Gnijące bulwy mogą uwalniać solaninę do powietrza, a w słabo wentylowanym miejscu, takim jak piwnica, wdychanie tego związku może być wyjątkowo szkodliwe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl