Polacy je uwielbiają. Osłabiają jelita i "karmią" raka

Polacy są wielkimi miłośnikami przetworzonej żywności, która choć smaczna, jest groźna dla zdrowia. Takie produkty zwiększają ryzyko raka jelita grubego. Co konkretnie wyrzucić z diety?

Dlaczego warto zrezygnować z wysokoprzetworzonej żywności?Dlaczego warto zrezygnować z wysokoprzetworzonej żywności?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Przetworzone jedzenie karmi raka

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetów Tufts i Harvarda wykazały, że mężczyźni, którzy regularnie spożywają przetworzoną żywność, są o 29 proc. bardziej narażeni na raka jelita grubego, w porównaniu z osobami, które ograniczają ilość przetworzonej żywności w swojej diecie.

Badanie, którego wyniki zostały opublikowane na łamach "British Medical Journal", objęło ponad 159 tys. kobiet i 46 tys. mężczyzn. Przez 25 lat naukowcy cyklicznie prosili uczestników o wypełnianie ankiety dotyczącej częstotliwości i ilości spożywania około 130 produktów, a następnie analizowali związek diety z rozwojem raka jelita grubego.

"Sądzimy, że rak jelita grubego może być nowotworem, na który największy wpływ ma dieta, w porównaniu z innymi rodzajami raka" - powiedział Lu Wang, główny autor badania z Friedman School of Nutrition Science and Policy w Tufts, cytowany przez "Science Daily".

"Produkty wysokoprzetworzone są również bogate w cukry i ubogie w błonnik, co przyczynia się do przybierania na wadze i otyłości, a otyłość również jest uznawana za czynnik ryzyka raka jelita grubego" - zaznaczył naukowiec.

Do jakich zmian w organizmie prowadzi niewłaściwa dieta?

- Główny czynnik ryzyka rozwoju raka jelita grubego to dieta uboga w błonnik, w warzywa, w owoce, bogata w różne przetworzone substancje, konserwanty i kwasy nasycone. Najbardziej szkodliwe są produkty smażone na gorących olejach. Znaczenie ma też sposób przygotowania żywności, który generuje dużo wolnych rodników. One mogą zmieniać skład i funkcje mikrobioty jelitowej i promować rozwój niektórych bakterii - wyjaśnia gastrolog prof. Wojciech Marlicz z Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

- Wydaje się, że mają one związek z progresją raka jelita grubego w samym jelicie. Do takich bakterii należy m.in. Fusobacterium nucleatum. Potwierdzono, że jej obecność sprzyja powstawaniu odległych przerzutów i zwiększa tempo progresji zmian nowotworowych. Mogą to być też inne bakterie, jak niektóre szczepy E.coli, które oddziałują na nabłonek jelita grubego i generują proces kancerogenezy - dodaje ekspert.

Osłabienie bariery jelitowej

Prof. Marlicz przypomina, że niewłaściwa dieta osłabia barierę jelitową, a zwłaszcza jej śródbłonek. To sprzyja przedostawaniu się antygenów bakteryjnych oraz metabolitów powstających podczas fermentacji i trawienia pokarmów do krążenia wrotnego.

To z kolei nasila stłuszczenie i zapalenie wątroby i pośrednio również zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

- Krążenie wrotne jest zlokalizowane w wątrobie, która jest narządem detoksykującym. Można powiedzieć, że jest naszą stacją obronną - tzw. "firewallem", która powoduje, że te szkodliwe substancje nie przedostają się dalej - wyjaśnia gastrolog.

- Osłabienie bariery jelitowej i dieta, która promuje raka, sprzyjają stłuszczeniu i na tym tle - zapaleniu wątroby. Ono też często koreluje z innymi metabolicznymi zaburzeniami, jak zaburzenia tolerancji glikemii, cukrzyca, otyłość, nadwaga - a to są czynniki ryzyka rozwoju raka jelita grubego. Udowodniono, że stopień nasilenia stłuszczenia wątroby koreluje z rozwojem polipów i ich aktywnością nowotworową w jelicie grubym, czyli im większe stłuszczenie i zapalenie wątroby i im dłużej ono trwa, tym większe ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych - najpierw łagodnych, a potem złośliwych w jelicie grubym - zaznacza ekspert.

Te produkty wyrzuć z diety

Zaskakującym wynikiem badania było to, że nie wykazano podobnej zależności między spożyciem wysokoprzetworzonej żywności a ryzykiem raka jelita grubego wśród kobiet. Autorzy badania przyznają, że wymaga to dodatkowej analizy.

- Trudno powiedzieć, dlaczego w przypadku kobiet nie udowodniono tego związku. Zwłaszcza że rak jelita grubego nie dotyczy tylko mężczyzn. Kobiety też często chorują - to jest jeden z najczęstszych nowotworów także wśród kobiet. Może to wynikać z tego, że do pewnego wieku kobiety są chronione przez układ hormonalny. Wiemy, że po menopauzie wzrastają poziomy hormonów folikularnych FSH, LH i być może to powoduje, że po menopauzie ta ochronna rola hormonów zanika - tłumaczy prof. Marlicz.

Najsilniejszy związek między rakiem jelita grubego a dietą naukowcy zaobserwowali wśród mężczyzn, którzy spożywali gotowe do spożycia produkty mięsne lub rybne. Chodzi o przetworzone mięsa, takie jak kiełbaski, bekon, produkty z mięsnym nadzieniem, szynka i paluszki rybne.

Podobną zależność odkryto w przypadku wysokiego spożycia słodzonych napojów. Według naukowców, rozwojowi raka mogą też sprzyjać dodatki stosowane w przetworzonej żywności oraz niebezpieczne substancje, które mogą migrować do jedzenia z opakowań.

Prof. Marlicz wskazuje, że na czele rakotwórczych produktów są dania typu fast foodu i tłuste mięsa.

- Karkówka pieczona na węglowym grillu, wędliny, mięso wieprzowe konserwowane przy pomocy różnych azotanów, azotynów lub innych konserwantów - to też są bardzo niebezpieczne substancje, które promują wzrost tej nieprawidłowej flory. Zdrowa żywność powinna zawierać dużą ilość surowych, świeżych warzyw i owoców. Oczywiście produkty mięsne też są potrzebne, to nie jest tak, że każde mięso powoduje proces nowotworowy. Można jeść chude mięso gotowane, duszone czy przyrządzane na parze - radzi gastrolog.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka