2 z 6Katastrofalny wpływ cukru na organizm
Od kilku lat zauważalny jest wzrost spożycia cukru wśród Polaków. Już w 2019 roku Narodowy Fundusz Zdrowia opublikował raport pod tytułem "Cukier, otyłość - konsekwencje", w którym ostrzegano, że spożycie napojów zawierających cukier skutkuje śmiercią około 1,4 tysiąca osób rocznie.
Eksperci przewidują, że do końca 2025 roku liczba osób cierpiących na cukrzycę wzrośnie o 941 tysięcy, nadciśnienie dotknie 349 tysięcy pacjentów, a zwyrodnienie stawu kolanowego stanie się problemem dla kolejnych 146 tysięcy osób.
- Cukier ma najsilniejsze działanie zapalne spośród wszystkich składników obecnych w produktach spożywczych. Stąd już krok do poważnych problemów zdrowotnych: cukrzycy, chorób układu krążenia czy nowotworów - wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
- Cukier jest zabójczy także dla trzustki. Trzustka wydziela insulinę, której gwałtowny wyrzut następuje pod wpływem cukru. Trzustka na nadmiar cukru reaguje "zmęczeniem", co prowadzi do dużej progresji chorób, takich jak cukrzyca czy insulinooporność - przestrzegała dietetyczka.