Trwa ładowanie...

Polacy jedzą bez opamiętania. Prosta droga do zatorów

Avatar placeholder
25.04.2024 15:40
Polacy się zajadają, a wywołuje zakrzepicę. Prowadzi do zatoru serca
Polacy się zajadają, a wywołuje zakrzepicę. Prowadzi do zatoru serca (Getty Images)

Cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze to choroby dotykające milionów Polaków. Tymczasem mogą sprzyjać śmiertelnie groźnej zakrzepicy żył głębokich. Niekiedy może nawet prowadzić do zgonu. Sprzyja jej m.in. pewien szczególny typ diety, kochany przez Polaków.

spis treści

1. Choruje kilkadziesiąt tysięcy Polaków rocznie

Zakrzepica jest często wynikiem innych schorzeń, takich jak cukrzyca, żylaki, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca. W trakcie rozwoju tej choroby dochodzi do tworzenia się złogów w naczyniach krwionośnych, które zakłócają prawidłowe krzepnięcie krwi. Szacuje się, że każdego roku zakrzepica diagnozowana jest u kilkudziesięciu tysięcy Polaków.

Do czynników ryzyka zakrzepicy zalicza się:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
  • siedzący lub stojący tryb pracy,
  • palenie papierosów,
  • nadużywanie alkoholu,
  • niewłaściwe leczenie wspomnianych wcześniej dolegliwości,
  • regularne spożywanie niezdrowej żywności.
Fast food i tłuszcze nasycone mogą sprzyjać zakrzepicy
Fast food i tłuszcze nasycone mogą sprzyjać zakrzepicy (Pixabay)

Kluczowym elementem profilaktyki jest zdrowy styl życia, który obejmuje rezygnację z używek, regularną aktywność fizyczną i zbilansowaną dietę.

2. Jemy je codziennie. Prosta droga do zakrzepicy

Wiele produktów, które mogą przyczynić się do rozwoju zakrzepicy, jest bardzo popularnych wśród Polaków i stanowi stały element polskiej kuchni. Dla dobra naszego zdrowia powinniśmy ograniczyć lub najlepiej całkowicie zrezygnować z jedzenia:

  • fast foodów,
  • serków topionych i wyrobów seropodobnych,
  • ciastek, tłustych deserów, batoników,
  • gotowych wyrobów cukierniczych,
  • białego pieczywa,
  • gotowych dań i zupek błyskawicznych.

Podobnie jest z napojami gazowanymi i niegazowanymi o dużej zawartości cukru. Wskazane jest również wyeliminowanie z diety czerwonego mięsa i wysokoprzetworzonych produktów mięsnych, takich jak konserwy, pasztety, parówki, konserwy i niektóre wędliny.

Osoby, które są w grupie podwyższonego ryzyka zakrzepicy, powinny szczególnie uważać na jedzenie bogate w tłuszcze trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Produkty słodzone z kolei zwiększają poziom cukru we krwi, co przyczynia się do rozwoju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

W profilaktyce przeciwzakrzepicowej ważną rolę odgrywa również dieta składająca się z żywności pełnoziarnistej, warzyw, owoców, chudego białego mięsa, roślin strączkowych i nabiału.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze