Polacy uwielbiają tę "ryzykowną" rybę. Najgorszy wybór na święta

Choć lekarze zalecają regularne spożywanie ryb, przed tym rodzajem od dawna ostrzegają. Mimo to, Polacy dalej się nimi zajadają.

Polacy jedzą coraz więcej ryb, ale także tych szkodliwychPolacy jedzą coraz więcej ryb, ale także tych szkodliwych
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Rosnąca popularność ryb w Polsce

Spożycie ryb w Polsce dynamicznie rośnie, a według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2023 roku wyniosło już 14 kg na osobę. Choć wciąż daleko nam do liderów takich jak Hiszpania czy Portugalia, zainteresowanie rodzimych konsumentów różnorodnością ryb morskich jest zauważalne. Niestety, na skutek tego trendu na stołach często pojawiają się także ryby odradzane ze względu na niską jakość i sposób hodowli przekładający się na konsekwencje zdrowotne.

Ryby maślane – smaczne, ale nie zawsze zdrowe

Ryby maślane, obejmujące gatunki takie jak eskolar i kostropak, są doceniane za swoją uniwersalność w kuchni. Świetnie sprawdzają się zarówno w sushi, jak i daniach grillowanych. Jednak ich mięso zawierające ponad 20 proc. tłuszczu skrywa pewne zagrożenia.

Kluczowy problem stanowią estry woskowe, które są trudne do strawienia przez ludzki organizm. Spożycie ryb maślanych może więc w konsekwencji prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak:

Ryby najbardziej skażone rtęcią

  • oleiste biegunki,
  • wzdęcia,
  • nudności.

Chociaż objawy te są krótkotrwałe, bywają wyjątkowo uciążliwe.

Zakazy i ostrzeżenia

Ryzyko związane z konsumpcją ryb maślanych doprowadziło do ich zakazu w Japonii i Włoszech. W krajach Unii Europejskiej oraz USA obowiązują przepisy nakładające obowiązek informowania konsumentów o potencjalnych skutkach ubocznych ich spożycia.

Szczególną ostrożność zaleca się kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobom z problemami trawiennymi i przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.

Co więcej, ryby maślane mają tendencję do akumulowania rtęci, a ich kaloryczność (około 260 kcal w 100 g) czyni je mniej dietetycznym wyborem w porównaniu do innych gatunków, takich jak tuńczyk czy dorsz.

Umiar kluczem do zdrowia

Mimo swoich wad, ryby maślane oferują bogactwo witamin (D, A, B) oraz minerałów, takich jak selen i fosfor. Ryba ta zawiera ok. 260 kcal w 100 gramach, ale jest także całkiem bogata w białko. Eksperci zalecają jednak umiar – szczególnie podczas pierwszego spożycia (np. u dziecka), gdy reakcja organizmu nie jest pewna.

Dla osób poszukujących mniej ryzykownych opcji zdrowotnych, lepszym wyborem będą dorsz, pstrąg czy tuńczyk. Warto pamiętać, że rozsądne podejście do diety pozwala cieszyć się smakiem i wartościami odżywczymi przy jednoczesnym ograniczeniu potencjalnych zagrożeń.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl]

Źródła

  1. abcZdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka